Actualitat

Adquirir i intercanviar experiències de conservació internacionalment: la XCN participa al Land Trust Rally a Portland, als EEUU


A la Xarxa per a la Conservació de la Natura ens agrada conèixer i intercanviar impressions amb entitats d’arreu, perquè la conservació de la biodiversitat i la custòdia són reptes globals complexos on no existeixen solucions senzilles.

Hola! Sóc en Mathias, alguns em coneixereu per coses que he fet al Life Biorgest o CONECTFOR, dos projectes forestals. Bé, més enllà d’això, també intento aportar el meu granet de sorra a la internacionalització de la XCN. Crec que la XCN té una gran oportunitat per compartir la realitat de Catalunya al món i també per aprendre d’altres experiències de fora de Catalunya per fer créixer la custòdia i la conservació de la natura al nostre territori.

Com a XCN hem tingut l’oportunitat de participar al Land Trust Alliance Rally. Em direu que ni idea que és això, oi? Doncs no és ni més ni menys que la reunió anual que agrega professionals de la conservació de la natura als Estats Units. Sí, he creuat el «xarco», com en diuen per una conferència. Però, no és qualsevol conferència, és una conferència de formació i per establir xarxa per la conservació privada amb més de 2.000 participants en 3 dies. Sí, heu llegit bé DOS MIL PARTICIPANTS! Si no és la més important del món per la conservació privada, n’és de les més importants.

Presentació sobre conservació cívica i privada al mediterrani durant la Land Trust Rally

De fet, he de confessar que no se m’havia acudit a mi anar a la Rally, sinó que van convidar a la XCN per presentar el que fa per a la conservació, gràcies a la bona feina que fan les entitats de conservació a Catalunya, perquè el que volien conèixer millor és com ens ho fem a les regions mediterrànies per promoure la custòdia. En aquest sentit, hem aprofitat per explicar el projecte europeu LIFE ENPLC, on hem fet una anàlisi de les eines de custòdia existents a Europa i hem intentat trobar un llenguatge compartit per a tots els països europeus. A més, hem explicat la bona feina que fan les entitats de Catalunya.

A la presentació també ens va acompanyar la Fundación Tierra Austral de Xile, a on fa poc han aprovat els drets reals d’aprofitament parcial i ja tenen fins i tot incentius econòmics! També hem pogut estar a la taula de debat amb la Australian Land Conservation Alliance que apliquen els conservation easements, una cosa que s’assembla molt als drets reals d’aprofitament parcial; i el Land Trust Pepperwood de Califòrnia, des d’on ens han explicat com s’estan adaptant al foc. Es pot consultar la presentació de la XCN a través d’aquest enllaç.

És clar que he aprofitat el congrés per conèixer més gent i per assistir a tantes xerrades com he pogut. M’agradaria dir-vos que ara sóc un súper crack de les eines de finançament privada, que és a les sessions que més he assistit. Però la realitat d’aquestes conferències, per mi, és que t’emportes idees i petites inspiracions que amb una mica de sort podrem treballar conjuntament. Però per sobre d’això, t’emportes uns quants contactes nous que es troben en situacions similars a la xarxa i que ens pot ajudar a donar-nos una mica més de renom internacional. Ara podem dir que hem anat a la Rally com a ponents i d’alguna manera ens ajuda a que les coses que diem puguin tenir cert pes. Al final, un congrés i una ponència és una mena d’eina per internacionalitzar-te com a entitat, teixir aliances, conèixer experiències inspiradores similars, identificar oportunitats de finançament noves, entre d’altres.