Actualitat

Assistim a la Jornada del LIFE ELCN sobre treball en xarxa i la cooperació entre iniciatives cíviques i privades de conservació de la natura

Del dia 3 al 7 de juny vam estar a Sighișoara (Romania) per assistir a les 3eres Jornades del projecte LIFE ELCN que van estar centrades en el treball en xarxa i la cooperació entre iniciatives cíviques i privades de conservació de la natura. Les jornades van començar amb una introducció a les polítiques de la Unió per a facilitar la col·laboració entre organitzacions dels Estats membres. El Dr. Frank Vassen (DG ENV, Nature Unit) va destacar la importància d’aquesta estratègia per implementar projectes de conservació més efectius però alhora que contribueixen a la construcció del sentiment europeista entre la ciutadania.

Posteriorment, es van presentar projectes i iniciatives a on la col·laboració entre diferents agents és una de les claus principals del seu èxit. Per exemple, el moviment Landcare a Alemania, Adept Foundation a Romania o Slow Food Foundation for Biodiversity a nivell internacional, a on la col·laboració entre pagesos, sector de l’alimentació i organitzacions conservacionistes ha permès avançar cap a models de desenvolupament rural sostenible.

L’organització amfitriona de les jornades, Adept Fundation, ens va mostrar projectes propis de col·laboració amb la pagesia romanesa, com per exemple, la fabricació i comercialització de productes alimentaris a través una estructura mercantil i instal·lacions de transformació compartides (p.e. obrador, etc.), estratègies de turisme sostenible de la zona, projectes de conservació de la natura amb fons LIFE, la millora de l’accés als fons europeus de la PAC, etc.

Entre d’altres, vam presentar l’estratègia de custòdia del territori a Catalunya. 

Com a XCN vam presentar la nostra experiència en la construcció d’una xarxa pionera a Europa a on gran part dels actors que treballen per a la conservació de la natura a un país com Catalunya hi són present. També vam parlar de l’estratègia de custòdia del territori i la recent fusió amb la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya que fa generar gran interès per part dels assistents.

Altres ponències interessants van ser la presentació de la International Land Conservation Network, la European Access to Land Network, la European Land Owners Association o la ponència magistral de la Dra. Jennifer Gooden sobre la teoria de xarxes socials.

La propera reunió del projecte ja serà la de clausura i tindrà lloc a Barcelona en el marc del Congrés Global 2020 de la International Land Conservation Network, pervist per l’abril del 2020.