Actualitat

Cicle de Tertúlies: Sequera i implicació social en la conservació de la natura

La Xarxa per a la Conservació de la Natura ha organitzat un cicle de tres tertúlies per debatre els efectes de la sequera sobre la biodiversitat, explorar estratègies d’adaptació i mitigació i analitzar com la ciència ciutadana està cobrant rellevància per l’avaluació de l’estat de la biodiversitat a Catalunya.

Aquestes sessions, que reuniran experts i entitats de conservació, són una oportunitat per compartir coneixements i proposar solucions davant d’aquests reptes compartits.

Aquest cicle de tertúlies ofereix una plataforma per comprendre millor els reptes que la sequera presenta per a la biodiversitat i explorar solucions pràctiques per a la seva conservació. Us animem a participar i compartir les vostres idees i experiències!

Jornada 2: Efectes de la sequera sobre la biodiversitat agrària i forestal – Conseqüències i adaptacions

No només la biodiversitat fluvial ha patit la sequera, sinó també els sistemes agraris i forestals. Així, l’any 2023 ha sigut l’any amb una major afectació de decaïment forestal des que existeixen dades. També demostra l’impacte que pot tenir l’ERTO de Freixenet per la manca de raïm associat a la sequera. En aquest sentit, volem indagar com la sequera ha afectat fins aquest moment aquests sistemes.

Per això, la segona tertúlia, que se celebrarà el 30 de setembre a la Universitat de Manresa, se centrarà en els efectes de la sequera sobre els sistemes forestals i agraris. S’iniciarà amb una anàlisi de la vulnerabilitat dels sistemes forestals davant la sequera, seguida per una radiografia dels impactes en regions específiques com les Gavarres i en sistemes agrícoles ecològics.

Les entitats presentaran diverses estratègies adaptatives, incloent-hi la silvopastura, la gestió forestal adaptativa i pràctiques d’agroecologia, per augmentar la resiliència davant la sequera. Un debat enriquidor que es tancarà amb la discussió conjunta amb el públic.

Afectació de la sequera sobre una pineda. Autoria: Mireia Banqué (CREAF).

Jornada 3: Ciència ciutadana, projectes i governança de dades de conservació

FestiNat 2024 a la finca de Can Moragues, Riudarenes. Autoria: Fundació Emys.

En la darrera jornada, canviarem de terç i parlarem sobre ciència ciutadana, una eina cabdal per avaluar l’estat de la natura a Catalunya. Però com utilitzen les entitats ambientals la ciència ciutadana? Com s’impliquen en grans projectes de ciència ciutadana?

A l’octubre, la tercera tertúlia, se centrarà en la ciència ciutadana i la governança de dades en projectes de conservació. La jornada començarà amb ponències sobre la governança dels projectes de ciència ciutadana a Catalunya i la gestió de les dades generades.

Posteriorment, es realitzaran taules rodones on es discutirà com les entitats utilitzen la ciència ciutadana per a la conservació i la protecció d’espècies, així com la governança de les dades i la implicació de persones voluntàries. La sessió conclourà amb un debat obert, facilitant la participació del públic.