Actualitat

Conservar la natura des dels municipis: resum de la jornada del 0,5% de l’IBI

Els ens municipals, amb contacte directe amb el territori, són un actor clau per a la conservació de la natura. Des de la XCN promovem una iniciativa de fiscalitat per a que els ajuntaments dediquin el 0,5% de la recaptació líqiuida de l’IBI a projectes de conservació de la natura.

El 27 d’octubre va tenir lloc una jornada informativa sobre aquesta iniciativa, la qual va comptar amb la participació de quatre ajuntaments que ja han implementat aquesta proposta: Les Planes d’Hostoles, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners i Montblanc.

La jornada va estar inaugurada per la Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, qui va posar en context la situació d’emergència sanitària, climàtica i ecològica que estem vivint i la necessitat de promoure mesures fiscals per revertir la situació.

La Sandra Carrera, coordinadora de la XCN, va donar les claus de l’origen de l’inciativa, la seva necessitat i rellevància per evitar la situació de pèrdua massiva de biodiversitat en la que ens trobem. Va destacar que l’IBI és l’impost directament vinculat a la transformació del sòl, per això és lògic que sigui la font de recursos que ajudi a reequilibrar el territori.

La Mireia Salazar, jurista de la XCN, va presentar el model de moció per a la incorporació als pressupostos municipals del 0,5% de l’IBI a iniciatives de conservació de la natura i va recomanar elaborar un Pla d’Acció per la millora de la qualitat del medi ambient local, com a pas fonamental per definir les accions que es duran a terme amb l’import recaptat i per tant fer una bona avaluació i seguiment de les actuacions realitzades.

Tot seguit l’Eduard Llorà, en Jordi Rotllant, en Jordi Sànchez i la Núria Foguet, dels ajuntaments de Les Planes d’Hostoles, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners i Montblanc, respectivament, van posar en comú la seva experiència amb la implementació de la iniciativa al seu municipi els darrers anys.

La jornada va concloure amb la ponència de l’Anna Barnadas, de la Diputació de Girona, qui va posar l’èmfasi en la responsabilitat que tenen els ajuntaments vers la preservació de l’entorn i la necessitat de potenciar la biodiversitat a través de l’acció en xarxa de tots els que comparteixen un mateix territori.

Es pot recuperar el vídeo complet de la jornada on-line, així com les presentacions dels ponents, a través d’aquest enllaç.

Per qualsevol dubte o consulta podeu escriure a scarrera@xcn.cat

Trobareu tota la informació actualitzada sobre la iniciativa del 0,5% de l’IBI en aquest apartat de la web.