Projectes

Campanya 0,5% de l’IBI

Campanya que promou destinar una petita part de l’Impost de Béns Immobles a projectes de conservació del medi natural municipal

Per garantir un ús sostenible dels recursos naturals municipals és necessari promoure el desenvolupaments de polítiques de caràcter local, gestionar-los activament per a la seva millora i restaurar aquells indrets que així ho precisen. A tal efecte, és necessari disposar d’un recursos estables a llarg termini que permetin planificar i desenvolupar els projectes de conservació de gran abast que cal abordar.

Des de diversos municipis i entitats del tercer sector ambiental ha sorgit la iniciativa de destinar una petita part de l’Impost de Béns Immobles a projectes de conservació del medi natural municipal (en la major part dels casos és d’un 0,5%) .

Donat que l’IBI és l’impost directament vinculat a la transformació del sòl, té tot el sentit que sigui la font de recursos que ajudi a reequilibrar el territori.

D’una banda, això assegura la dotació pressupostària necessària per desenvolupar projectes potents amb continuïtat. De l’altra, és un instrument de conscienciació ciutadana sobre la necessitat de compensar el nostre impacte sobre el medi a través d’aquesta iniciativa.

Aquesta aposta seriosa i constant per la conservació tingué com a primer artífex el municipi de Maçanet de la Selva que a l’any 2015, decidí destinar el 0,5 % de l’IBI a la Fundació Emys, entitat amb la qual compartien projectes de conservació. A partir d’aquí, es sumaren municipis a la iniciativa i es feren campanyes per estendre-ho a altres poblacions.

Un dels nostres objectius a llarg termini és que de la mateixa forma en que les administracions s’ha generalitzat la concessió d’un 0,7 % del pressupost a activitats de cooperació, pensem que és realista creure que en els propers anys es pugui fer un símil amb el 0,5 % de recaptació de l’IBI destinat a la conservació del territori. Es tractarien doncs de bases pressupostàries que assegurarien un retorn al ciutadà i un compromís social amb el municipi.

Si voleu conèixer amb detall les iniciatives de Maçanet de la Selva, la de Viladrau o la de les Planes d’Hostoles en l’aplicació d’aquest 0.5 % de l’IBI podeu consultar el vídeo del webinar que vam realitzar el passat setembre 2018

Reivindiquem el dret a un medi ambient sà a nivell municipal, no només per la defensa dels nostres valors sinó també per l’externalitat positiva que suposa en la qualitat de vida de les persones.

En definitiva, aquesta iniciativa es centra en facilitar als municipis una via per realitzar petites accions de conservació que millorin de forma substancial l’estat de conservació del municipi i en potenciïn els seus valors naturals.

Llistat de municipis que ja han aprovat el 0,5% de l’IBI a iniciatives de conservació del territori

 1. Maçanet de la Selva 2015
 2. Santa Coloma de Farners 2016
 3. Vilobí d’Onyar 2017
 4. Riudellots de la Selva 2017
 5. Les Planes d’Hostoles 2017
 6. Viladrau 2017
 7. Montblanc 2018
 8. Rubí 2018
 9. Vilanova i la Geltrú 2018
 10. Sant Hilari Sacalm 2019
 11. La Cellera del Ter 2019
 12. Mataró 2019
 13. Prats de Lluçanès 2020

Activitats relacionades