Projectes

Ultra Clean Marathon

És una cursa no competitiva que promou la conservació dels espais naturals

L’Ultra Clean Marathon és un repte esportiu que pretén fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura, al mateix temps que busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles.

Al mateix temps també es vol reconèixer la tasca de les entitats ambientals que treballen al país.

Està organitzada conjuntament per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Edició 2023

L’edició 2023 tindrà lloc el dissabte, 18 de març, a Vic.

Per trobar més informació es pot visitar la pàgina web de la UCM.

Edició 2022

L’edició 2022 es va celebrar l’11 de juny.

Per trobar més informació es pot visitar la pàgina web de la UCM.

Edició 2021

Després d’haver d’anular l’edició de 2020, el 2021 es va poder celebrar la Ultra Clean Marathon, celebrada el 5 de juny. Una edició que va veure enfortida la seva doble vessant de competició esportiva i esdeveniment ambiental.

Un total de 217 corredors i corredores, representant 24 equips, es van donar cita per recórrer el 60 quilòmetres entre Terrassa i Barcelona practicant plogging, és a dir, corrent i recollint residus a la vegada.

En total, els equips van aconseguir recaptar 15.800€ per projectes de conservació de la natura de les entitats ambientals, consolidant d’aquesta forma l’UCM com a projecte d’esport sostenible.

Entre corredors i voluntaris, 1 tona de residus va ser retirada dels espais naturals.

Edició 2020

L’edició 2020 de l’Ultra Clean Marathon s’havia de celebrarar el 6 de juny, una cursa d’1 sol dia corrent, de 60 km, des de Terrassa fins a Barcelona.

Però per culpa de la Covid-19 no es va poder celebrar.

Edició 2019

El 2019 es va celebrar la 2a edició d’aquesta cursa. En aquesta edició van participar un total de 4.000 persones que van recollir gairebé 3 tones de residus. La cursa va durar 7 dies, en els quals es combinaven diverses modalitats esportives (córrer, bici i caiac). Va passar per les diferents demarcacions de Catalunya, combinant paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa es va organitzar amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.

L’UCM també posa en valor la tasca diària del més d’un centenar d’entitat ambientals de Catalunya en favor de la natura.

Edició 2018

Entre el 13 i el 19 de maig del 2018 es va celebrar la 1a edició de l’UCM. Durant 7 dies es van realitzar 7 maratons corrent i recollint residus (295 km en total). L’Albert Bosch i la Nicole Ribera, ambaixadors de la cursa, van realitzar les 7 etapes de l’UCM.

En aquesta edició es va comptar amb la participació de 2.000 persones, que van recollir un total de 2 tones de residus.

La cursa va passar per zones d’alt valor paisatgístic i natural de Catalunya, tot posant de manifest les entitats ambientals que treballen a la zona per conservar els espais.

Activitats relacionades