- Documents de jornades XCN
Implicació ciutadana
- Publicacions de la XCN
“I tu, per què conserves la natura?” Estudi de motivacions de la propietat privada
L’estudi, elaborat per la XCN, sorgeix de l’objectiu de detectar quines són les necessitats de les persones propietàries que permeten desenvolupar accions de custòdia del territori, partint de la premissa que conservar la natura és responsabilitat de tots i totes.
La majoria d’estudis sobre les motivacions de la propietat privada per conservar estan realitzats en context anglosaxó. Per tant, és especialment interessant conèixer la diversitat de persones propietàries i gestores de finques rústiques privades a Catalunya i les seves motivacions.
També us podeu descarregar la infografia de l’estudi, amb els resultats més destacats.
L’estudi es va presentar en una jornada virtual el passat 15 de desembre, on es van presentar els principals resultats. A més, durant la jornada també es va dinamitzar una taula rodona de debat on hi van participar entitats i persones propietàries de finques on hi han establert un acord de custòdia.
Novembre 2021
- Documents de jornades XCN
Com organitzar activitats RSC als Parcs Naturals?
Les activitats de Responsabilitat Social Corporativa ambiental representen una oportunitat per implicar, des de les empreses, als treballadors i treballadores en la conservació de la natura, i aproximar-les a les problemàtiques ambientals actuals, de la mà de les entitats ambientals.
Però, quan aquestes activitats tenen lloc en espais naturals protegits, quin ha de ser el paper de l’entitat de voluntariat, el Parc Natural i l’empresa?
En aquesta jornada en línia, coneixem què són les activitats de RSC, com implicar a les empreses en la preservació de la natura, i com fer-ho fomentant el treball en xarxa entre el personal gestor dels parcs naturals i les entitats ambientals.
28/10/2021

Donant Ambiental
Donant ambiental és una plataforma que facilita les donacions a entitats ambientals i als projectes de conservació que es duen a terme a Catalunya.
Amb l’etiqueta #josócdonantambiental es transmet la capacitat de les persones de contribuir en la defensa de la natura, implicant-se amb temps en forma de voluntariat (es redirigeix al portal www.voluntariatambiental.cat) o fent aportacions econòmiques, de materials o serveis prestats.
La iniciativa va ser posada en funcionament el 2016 per l’Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (O3SAC) i està gestionada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura des de 2018, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
- Donant ambiental ofereix un aparador de projectes amb els quals la ciutadania i les empreses poden decidir implicar-se fent una donació.
- Presenta experiències d’èxit de donacions i col·laboracions entre ciutadania, empreses i entitats.
- Dinamitza campanyes de donacions, com la creació d’esdeveniments solidaris o el seguiment de campanyes online.
- Ultra Clean Marathon, el Dinar per la Natura i el Giving Tuesday són experiències vinculades a Donant Ambiental.
Amb l’etiqueta #josócdonantambiental es transmet la capacitat de les persones de contribuir en la defensa de la natura, implicant-se amb temps en forma de voluntariat (es redirigeix al portal www.voluntariatambiental.cat) o fent aportacions econòmiques, de materials o serveis prestats.
- Pàgina web: www.donantambiental.cat
- Contacte: info@donantambiental.cat
- Persona de contacte: Sandra Carrera – Anna Parisi
- Piulades etiqueta: #josócdonantambiental #donantambiental

LIFE ENPLC
Objectiu general del projecte
L’objectiu principal del LIFE ENPLC és impulsar la conservació comunitària i privada a la Unió Europea mitjançant la creació de nous incentius fiscals i noves fonts de finançament, incentivant la participació ciutadana en la conservació de la natura a través del voluntariat i la ciència ciutadana, així com facilitant recomanacions tècniques i legals per a la millora dels projectes de conservació. Aquest projecte dóna continuïtat als projectes L.I.F.E. i ELCN.
Descripció
L’emergència climàtica i la pèrdua creixent de biodiversitat representen una gran amenaça per als terrenys privats. Amb l’objectiu de desenvolupar una xarxa a tota la Unió Europea de professionals de conservació privada de la natura, s’utilitzaran eines innovadores per mitigar els danys i preservar el valor de la natura per a les properes generacions.
Per aquest motiu es va fundar la Conservation Landowners Coalition (CLC), una unió entre persones propietàries i organitzacions conservacionistes. El projecte se centra en promoure eines de conservació privada (eines PLC), amb especial atenció en els drets reals d’aprofitament parcial. Provem i donem suport a la seva adopció més àmplia, participem en la reforma de sistemes fiscals de suport i altres que incentivin la conservació privada, continuem amb el desenvolupament d’estàndards i pràctiques de conservació i ajudem amb el desenvolupament d’organitzacions i les seves xarxes que treballen en aquest àmbit (seguint el models dels “trusts” dels Estats Units).
Estem treballant amb ciutadania, voluntariat i món científic en la conservació voluntària de la terra privada. A efectes de comunicació, es designaran ambaixadors de la conservació privada que mostrin accions, problemes i solucions concretes, adreçant-se a les administracions rellevants, per involucrar millor a les autoritats nacionals i regionals en el desenvolupament d’iniciatives privades de conservació a la seva jurisdicció.
Objectius específics
- Ajuntar sota una única estructura la European Landowners’ Organization i la European Land Conservation Network tot creant la Conservation Landowners Coalition.
- Definir els valors i potencials de la ciència ciutadana per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Identificar els instruments fiscals i mecanismes de finançament més rellevants per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Desenvolupar un manual per a la conservació en finques comunitàries i privades.
Accions previstes
- Formar la Conservation Landowners Coalition i vehicular els Private Land Conservation Ambassadors.
- Fomentar la ciència ciutadana com eina per la conservació en finques comunitàries i privades.
- Investigar i testejar instruments per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Investigar instruments fiscals i mecanismes de finançament per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Desenvolupar estàndards i pràctiques per la conservació en finques comunitàries i privades.
Resultats esperats
- En base a les característiques del projecte, s’espera millorar les aliances en la conservació comunitària i privada arreu d’Europa, tot fent especial èmfasi en la importància de la ciència ciutadana per a la conservació d’aquests espais. També s’hi donarà especial rellevància als mecanismes de finançament per a la conservació comunitària i privada, tot enfortint el seu rol dins de la conservació de la natura i la biodiversitat.

- Documents de jornades XCN
Jornada “Sumar esforços per avançar en l’avaluació de l’impacte de la conservació a Catalunya”
Durant la sessió es cerquen línies generals comunes que facilitin la col·laboració entre entitats de custòdia del territori, centres de recerca i administració per a l’obtenció i compartició de les dades i resultats d’avaluació de la conservació de la natura.
Enfortir aquesta col·laboració consolidarà encara més la custòdia del territori com una eina essencial en la gestió de la natura i suposarà una optimització i coordinació dels esforços imprescindible per a afrontar i revertir la pèrdua de biodiversitat.
30/09/2020

- Documents de jornades XCN
Jornada tècnica “Parcs naturals i zones peri-urbanes, espais de salut”. PRESENTACIONS
Els ens locals, com a administració més propera als ciutadans, poden tenir un rol important com a dinamitzadors i promotors de la conservació del patrimoni natural del municipi. Alhora, disposen de característiques apropiades per a la promoció de l’acostament i el contacte quotidià amb la natura com a actiu de salut.
Enllaç a les presentacions de la jornada.
21/07/2020
- Documents de jornades XCN
Jornada tècnica “Parcs naturals i zones peri-urbanes, espais de salut”. VIDEO
Els ens locals, com a administració més propera als ciutadans, poden tenir un rol important com a dinamitzadors i promotors de la conservació del patrimoni natural del municipi. Alhora, disposen de característiques apropiades per a la promoció de l’acostament i el contacte quotidià amb la natura com a actiu de salut.
Enllaç al vídeo de la jornada.
21/07/2020

Voluntariat Ambiental
El voluntariat ambiental és una estratègia de participació que es fa de manera lliure i no remunerada dins el marc d’una entitat sense ànim de lucre, que organitza activitats en benefici de la natura.
De forma permanent, des de la XCN donem suport a la tasca de les entitats que desenvolupen programes de voluntariat ambiental. Concretament:
- Promovem campanyes i iniciatives que promoguin la implicació de la ciutadania en el voluntariat ambiental
- Donem visibilitat, formació i assessorament a les organitzacions que tinguin activitats i programes de voluntariat ambiental

La implicació ciutadana en el voluntariat ambiental
Per implicar la ciutadania en el voluntariat ambiental es promouen diverses accions:
- A través de la web www.voluntariatambiental.cat es donen a conèixer propostes de voluntariat ambiental organitzades per entitats ambientals obertes a la participació de tothom.
- Periòdicament s’envia un butlletí amb propostes de voluntariat ambiental.
- Es realitzen campanyes puntuals per promoure activitats de voluntariat ambiental

Formació i assessorament
Treballem per donar suport a les entitats ambientals que promouen el voluntariat ambiental, a fi que les activitats de voluntariat es portin a terme amb la qualitat, l’estabilitat i la professionalitat adequades.
Per assolir-ho realitzem diferents actuacions
- Assessorament i acompanyament en la redacció i implementació de Plans de Voluntariat.
- Formació sobre la Llei del Voluntariat i la redacció i aplicació dels Plans de Voluntariat.
A continuació trobareu recursos que hem elaborat:
Webinar “Com afecta la Llei de Voluntariat a les entitats ambientals”
Consulta el programa del webinar i les presentacions:
- Presentació d’en Marc Viñas. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
- Presentació de la Glòria Arribas. Consorci del Parc Natural de Collserola
Webinar “Com elaborar el Pla de Voluntariat de la meva entitat ambiental?”
Consulta el programa del webinar i la presentació.

Custòdia municipal
Al llarg dels últims anys s’ha detectat la necessitat d’acollir el terme “custòdia municipal” per fer referència a aquelles iniciatives de custòdia que, d’una manera o altra, estan estretament relacionades amb ens públics locals. El concepte posa èmfasi en aquelles administracions públiques que van més enllà de les competències estrictament obligatòries en matèria de conservació del patrimoni natural i volen acollir-se a estratègies de conservació que impliquen la societat civil. Així, la custòdia municipal no representa un altre àmbit temàtic, sinó que és una aproximació des de les administracions locals que pot ser desenvolupada en l’àmbit forestal, fluvial, agrari, marí i litoral i urbà.
La governança del territori està evolucionant cap a estratègies participatives de gestió i models de conservació més horitzontals. En aquest context, el diàleg amb la població local i els agents actius del territori complementa la normativa vigent en matèria de protecció i conservació del territori, que són competència de l’Administració. La custòdia del territori representa, doncs, una de les estratègies disponibles per complir els objectius de les administracions públiques en matèria de gestió i conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics, conjuntament amb la societat civil.
Potencialment, els ens públics locals poden vincular-se a projectes de custòdia de tres maneres:
- Com a titulars de finques d’interès natural que es gestionen per part d’una una entitat custòdia.
- Com a entitats de custòdia, tot liderant projectes de custòdia en finques de titularitat privada.
- Com a impulsors, exercint funcions legisladores, reguladores i de suport a les entitats de custòdia que actuen en el seu terme municipal L’Administració pública com a titular
A – L’administració pública com a titular
Les entitats locals són titulars o propietàries d’una gran quantitat de superfície de terreny amb valors naturals susceptible de motivar un acord de custòdia per a la seva conservació. En aquest sentit, la custòdia municipal inclou, entre d’altres, aquells projectes executats per una entitat de custòdia privada en un terreny de titularitat pública. Els referits projectes estan emparats per un acord entre les parts que, per definició, té l’objectiu de preservar o millorar el patrimoni natural i la biodiversitat d’un territori determinat. D’aquesta manera, l’Ajuntament, el Consell Comarcal, la Diputació o la Generalitat, actuen, directa o indirectament, com a propietaris.

Finca Puig de Llorí, de titularitat pública patrimonial (Ajuntament de Palau-saverdera). L’Ajuntament ha firmat un acord de custòdia amb l’Associació Paisatges Vius per la gestió de la finca, amb la finalitat d’impulsar l’hàbitat del xoriguer petit.
B – L’administració pública com a entitat de custòdia
A l’actualitat, dins la custòdia municipal també s’inclouen aquells projectes de custòdia liderats per un ens públic local en un terreny de titularitat privada. Aquesta aproximació resulta útil quan l’ens local detecta una finca privada d’interès natural i considera que ha d’incidir en la seva gestió per tal de preservar-ne els valors. Si l’ens públic local considera inadequat o innecessari recórrer a mecanismes tradicionals, que poden anar des de la protecció legal fins a l’expropiació, la custòdia del territori pot esdevenir el marc d’actuació més convenient. En aquests casos, es pot liderar la iniciativa de custòdia del territori, tot contactant a la persona titular i proposant un acord que satisfaci els objectius de conservació i les necessitats de la propietat.

Finca de Can Vilallonga. Propietat de l’INCASOL, és gestionada pel Consorci de les Gavarres des del 2002 gràcies a un acord de custòdia.
C – L’administració pública com a impulsora
Per tal de promocionar i consolidar les iniciatives de custòdia que tenen lloc a l’àmbit municipal, l’ens públic local pot desenvolupar una sèrie de funcions troncals i transversals vinculades al marc legislatiu, a la planificació, al finançament i a la mediació, entre d’altres.

Promoció de la custòdia municipal a Maçanet de la Selva. L’ajuntament aplica el 0,5% de l’IBI municipal a projectes de conservació.

- Documents de jornades XCN
Jornada “Comunicació estratègica per a les entitats ambientals”
Cal millorar la forma en que comuniquem i potenciar la relació mitjans – entitats per tal que els projectes de les entitats siguin notícia. Però com ho fem? Entre d’altres és necessari definir una bona comunicació estratègica i construir una relació estable amb els periodistes. En aquesta jornada es detecten els aspectes clau que hem de tenir en compte.
26/10/2019