
Forestal

- Documents de jornades XCN
Gestió sostenible i potenciació de la biodiversitat en finques forestals
L’actual abandonament dels usos del bosc i la conseqüent manca de gestió està augmentant la massa forestal de Catalunya i canviant el paisatge del nostre país. Aquest fet està comportant problemes a nivell d’incendis forestals, però també una reducció de la biodiversitat en certes zones que abans gaudien d’un mosaic agroforestal mediterrani o d’un estat de conservació més favorable.
En aquesta sessió fem un repàs de les diferents estratègies que s’estan duent a terme per fer front a aquest nou paradigma, per tal de mantenir un aprofitament del bosc que estigui en equilibri amb densitats adequades, heterogeneïtat i connectivitat.
20/12/2022
- Documents de jornades XCN
Jornada “Gestió per la biodiversitat forestal i incidència sobre el nou PGPF”
El projecte POCTEFA CONECTFOR té com a objectiu identificar, caracteritzar i gestionar els boscos d’alt valor ecològic i els espais que els connecten.
En aquesta jornada presentem els avenços del projecte i dialoguem amb diverses experiències sobre la gestió forestal per la biodiversitat.
També presentem l’estratègia d’incidència sobre el nou Pla General de Política Forestal que s’ha treballat en el marc del projecte.
15/03/2022

CONECTFOR
El 65% del projecte es beneficia del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del programa Interreg V-A Espanya – França – Andorra (POCTEFA 2014-2020), i del cofinançament dels socis del projecte.
Objectiu general del projecte
L’objectiu general del projecte és implementar recomanacions de gestió forestal dirigides a propietaris, gestors d’espais naturals i administracions implicades basada en una millor caracterització dels ecosistemes d’alt valor ecològic i de la xarxa que garanteix la seva connectivitat.
Objectius específics
- Definir conjuntament entre totes les regions implicades en l’àmbit dels Pirineus els boscos d’alt valor ecològic i la seva connectivitat.
- Contribuir a la millora de la gestió dels boscos d’alt valor ecològic i dels espais que els connecten, tot tenint en consideració un enfocament participatiu.
- Recomanar mesures de gestió forestal per als boscos d’alt valor ecològic i l’espai que els connecta basades en els estudis portats a terme en el projecte.
- Identificar eines i mètodes econòmics que facilitin la gestió forestal dels boscos d’alt valor ecològic i l’espai que els connecta.
- Integrar els resultats en les polítiques públiques d’ordenació forestal i l’enfortiment de la gestió participativa.
Accions previstes
- Identificar i caracteritzar els boscos d’alt valor ecològic i la xarxa que garanteix la seva connectivitat.
- Gestionar els reservoris i la connectivitat ecològica.
- Integrar els resultats en les polítiques públiques de planificació i enfortir la gestió concertada.
Resultats esperats
- Millorar la caracterització dels boscos d’alt valor ecològic i els espais que els connecten.
- Implementar estratègies d’intervenció coherent sobre aquests boscos i els espais que els connecten.
- Millorar la capacitat del territori per dotar-se d’estratègies compartides per a la gestió i protecció de la biodiversitat tot considerant els reptes vinculats als boscos d’alt valor ecològic i la xarxa que els connecta, vinculant-ho amb els marcs i pràctiques dels propietaris, els gestors i les institucions.

- Documents de referència
Díptic informatiu del projecte LIFE Biorgest
Díptic informatiu del projecte LIFE Biorgest en què participa la XCN. El projecte tracta sobre innovacions en mesures i orientacions de gestió forestal per al a millora de la biodiversitat en els boscos mediterranis.
16/12/2020

- Publicacions de la XCN
Análisis de mecanismos innovadores de financiación (directos e indirectos) para la conservación de la biodiversidad en la gestión forestal sostenible
El informe analiza los mecanismos innovadores de financiación con potencialidad para aplicarse en el Estado Español para la conservación de la biodiversidad en la gestión forestal sostenible. Se ha explorado un amplio abanico de mecanismos públicos (medidas fiscales, fondos europeos, fondos verdes, etc.), privados (fondos de capital, certificaciones, responsabilidad social corporativa, etc.), o públicos/privados (mercados de carbono, bancos de biodiversidad, pago por servicios ambientales, etc.).
El documento también explora las posibilidades del uso del Índice de Biodiversidad Potencial (IBP), una herramienta práctica de medición indirecta de la biodiversidad forestal que se está adaptando al contexto mediterráneo en el marco del proyecto Life BIORGEST, para el diseño de instrumentos políticos y económicos orientados hacia una silvicultura que mantenga o mejore la biodiversidad.
Finalmente, se dan algunas orientaciones y recomendaciones para poder implementar estos mecanismos de financiación de forma más eficaz en el contexto español.
Marzo 2020

Campanya 0,5% de l’IBI
Per garantir un ús sostenible dels recursos naturals municipals és necessari promoure el desenvolupaments de polítiques de caràcter local, gestionar-los activament per a la seva millora i restaurar aquells indrets que així ho precisen. A tal efecte, és necessari disposar d’un recursos estables a llarg termini que permetin planificar i desenvolupar els projectes de conservació de gran abast que cal abordar.
Des de diversos municipis i entitats del tercer sector ambiental ha sorgit la iniciativa de destinar una petita part de l’Impost de Béns Immobles a projectes de conservació del medi natural municipal (en la major part dels casos és d’un 0,5%) .
Donat que l’IBI és l’impost directament vinculat a la transformació del sòl, té tot el sentit que sigui la font de recursos que ajudi a reequilibrar el territori.
D’una banda, això assegura la dotació pressupostària necessària per desenvolupar projectes potents amb continuïtat. De l’altra, és un instrument de conscienciació ciutadana sobre la necessitat de compensar el nostre impacte sobre el medi a través d’aquesta iniciativa.
Aquesta aposta seriosa i constant per la conservació tingué com a primer artífex el municipi de Maçanet de la Selva que a l’any 2015, decidí destinar el 0,5 % de l’IBI a la Fundació Emys, entitat amb la qual compartien projectes de conservació. A partir d’aquí, es sumaren municipis a la iniciativa i es feren campanyes per estendre-ho a altres poblacions.
Un dels nostres objectius a llarg termini és que de la mateixa forma en que les administracions s’ha generalitzat la concessió d’un 0,7 % del pressupost a activitats de cooperació, pensem que és realista creure que en els propers anys es pugui fer un símil amb el 0,5 % de recaptació de l’IBI destinat a la conservació del territori. Es tractarien doncs de bases pressupostàries que assegurarien un retorn al ciutadà i un compromís social amb el municipi.
Si voleu conèixer amb detall experiències d’altres municipis podeu consultar els vídeos de 2 jornades informatives on-line que hem realitzat al 2018 i al 2020:
- 27/09/2018. Iniciatives de Maçanet de la Selva, Viladrau o les Planes d’Hostoles en l’aplicació d’aquest 0.5 % de l’IBI
- 27/10/2020. Iniciatives de Les Planes d’Hostoles, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners i Montblanc
Reivindiquem el dret a un medi ambient sà a nivell municipal, no només per la defensa dels nostres valors sinó també per l’externalitat positiva que suposa en la qualitat de vida de les persones.
En definitiva, aquesta iniciativa es centra en facilitar als municipis una via per realitzar petites accions de conservació que millorin de forma substancial l’estat de conservació del municipi i en potenciïn els seus valors naturals.
Llistat de municipis que ja han aprovat destinar el 0,5% de l’IBI a iniciatives de conservació del territori
- Maçanet de la Selva 2015
- Santa Coloma de Farners 2016
- Vilobí d’Onyar 2017
- Riudellots de la Selva 2017
- Les Planes d’Hostoles 2017
- Viladrau 2017
- Montblanc 2018
- Rubí 2018
- Vilanova i la Geltrú 2018
- Sant Hilari Sacalm 2019
- La Cellera del Ter 2019
- Mataró 2019
- Prats de Lluçanès 2020
- Altafulla 2020
- Sils 2020
- Susqueda 2021, hi dedica el 2% de l’IBI
- La Vall d’en Bas 2021
- Consell Comarcal del Solsonès (0’5% del Fons de Cooperació Local) 2021
Si formes part d’un ajuntament que ha aprovat la iniciativa i no apareixes al llistat, o vols més informació sobre la iniciativa, escriu-nos a scarrera@xcn.cat
Si vols difondre la iniciativa, pots descarregar i compartir aquest document informatiu.

- Publicacions de la XCN
Programa de integración de medidas de conservación en la planificación y gestión forestal
El documento propone modelos de gestión forestal para la integración de la biodiversidad en Catalunya. En 2 capítulos se analiza la integración de la biodiversidad en los rodales seleccionados en Catalunya y Francia. Por último se analiza cómo integrar la preparación a dinámica nautral en los rodales seleccionados.
Octubre 2019

Life Biorgest
Objectiu del projecte
L’objectiu principal del projecte és millorar la biodiversitat del bosc mediterrani mitjançant la integració de mesures específiques i pràctiques innovadores en els instruments de planificació i gestió forestal, i mitjançant nous mecanismes de finançament i compensació. D’aquesta manera es pretén fer compatible la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, garantint la persistència de les masses i la seva adaptació al canvi climàtic.
Objectius específics
- Millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis més representatius (pinedes i masses de Quercus), compatibilitzant els seus valors ambientals i socioeconòmics i promovent la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic.
- Demostrar l’aplicabilitat de les mesures de gestió forestal innovadores mitjançant actuacions sobre el terreny, l’efecte de les quals és caracteritzat en detall durant el projecte.
- Desenvolupar noves mesures per a la promoció de la biodiversitat forestal: (i) manuals i models de gestió forestal, incloent conceptes de silvicultura propera a la naturalesa i criteris per a preparar i establir àrees en evolució natural; (ii) desenvolupament i adaptació d’un Índex de Biodiversitat Potencial adaptat al bosc mediterrani, que permeti avaluar el seu estat de conservació i plantejar mesures per a la seva millora.
- Desenvolupar mecanismes innovadors de finançament (incloent mètodes de quantificació i eines per a la custòdia del territori) que permetin retribuir la propietat forestal per la pèrdua d’ingressos causada per l’aplicació de pràctiques de promoció de la biodiversitat.
- Integrar les mesures desenvolupades en les polítiques i normatives regionals que regeixen la gestió del bosc mediterrani: (i) planificació territorial i sectorial; (ii) instruments d’ordenació forestal; (iii) directrius de gestió forestal sostenible.
- Transferir les tècniques, indicadors i mesures desenvolupades als principals agents implicats en la gestió forestal (propietat, gestors, administració forestal, empreses) per promoure la seva adopció.
- Difondre els resultats als actors específics i sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar la biodiversitat amb una gestió forestal sostenible i multifuncional que eviti l’abandonament rural i promogui boscos vitals capaços de generar serveis ecosistèmics (productes renovables, lleure, paisatge, protecció de sòls i aigües, emmagatzematge de carboni) i d’albergar un ecosistema resilient i divers.
Accions previstes
- Accions preparatòries: Reunions amb els propietaris dels rodals seleccionats i signatura d’acords d’actuació; definició i harmonització dels indicadors de biodiversitat de referència; diagnòstic inicial de cada rodal, disseny de les mesures de conservació i intervencions silvícoles; i anàlisi de mecanismes innovadors de finançament.
- Una acció de compensació als propietaris dels terrenys, en concepte de drets d’ús.
- Accions de conservació: Models innovadors de gestió per a la millora de la biodiversitat i per a la preparació cap a una dinàmica natural en boscos mediterranis dominats per Quercus ilex, Quercus humilis/faginea i Pinus halepensis; Aplicació de l’Índex de Biodiversitat Potencial i de mesures específiques de conservació; i Integració de mesures de promoció de la biodiversitat a les normatives i polítiques que regeixen la gestió dels boscos mediterranis.
- Accions de seguiment de l’impacte del projecte: Creació d’un comitè assessor d’experts; avaluació de les àrees intervingudes i les seleccionades per a dinàmica natural des del punt de vista silvícola, de la biodiversitat i d’altres funcions ecosistèmiques; avaluació socioeconòmica del projecte així com de progrés del mateix; i valoració econòmica de la implementació de les mesures per a la millora de la biodiversitat i disseny de mecanismes de compensació a la propietat.
Resultats esperats
- 208 ha de rodals demostratius entre Catalunya (Espanya) i Occitània (França), en els quals s’aplica una gestió forestal innovadora per a la millora de la biodiversitat, a les 4 principals tipologies forestals mediterrànies: alzinars (Quercus ilex – HIC9340); pinedes de Pinus halepensis (HIC9540), rouredes submediterrànies de Q. humilis i de Q. faginea i Q. canariensis (HIC9240); i suredes (Q. suber – HIC9330 a Occitània), en diferents àmbits geogràfics. D’aquesta superfície, 48 ha corresponen a rodals de referència, seleccionats pel seu estat de maduresa per a ser destinats a dinàmica natural.
- Els models de gestió implementats milloren els indicadors de biodiversitat i redueixen la competència i l’estrès hídric, augmentant el creixement i vitalitat de les masses, així com la seva resiliència, afavorint la seva adaptació al canvi climàtic.
- Desenvolupament de mesures de compensació silvo-ambiental, incloent una metodologia de càlcul de l’impacte econòmic i el desenvolupament de mecanismes de compensació i finançament d’aquesta.
- Desenvolupament d’eines i indicadors per integrar la promoció de la biodiversitat en la gestió forestal: desenvolupament d’un Índex de Biodiversitat Potencial per a boscos mediterranis i preparació de 6 guies tècniques i 6 articles tecnicocientífics per promoure l’adopció d’aquestes pràctiques.
- Noves eines i models transferits al sector forestal per aplicar una nova gestió que afavoreixi la conservació d’aquests hàbitats: incorporació en 3 normatives, instruments de planificació i gestió forestal a Catalunya; i almenys 350 participants en les activitats: cursos d’especialització, jornades i aules de transferència, activitats de networking i seminari final.
- Increment de la sensibilització dels propietaris i gestors forestals i del públic en general sobre la problemàtica tractada i les solucions aportades pel projecte.

- Publicacions de la XCN
Adaptación de indicadores, criterios y umbrales de naturalidad y biodiversidad forestal al contexto mediterráneo
El documento establece y define una lista de indicadores y criterios de naturalidad forestal que permitan caracterizar y cuantificar el grado de madurez, la huella humana (directa o indirecta) y la integridad espacial de cualquier hábitat forestal arbolado (excluyendo los hábitats riparios). También se han establecido de manera provisional unos umbrales específicos para cada indicador y para cada tipo de hábitat forestal,
especialmente los mediterráneos, para determinar su estado de conservación.
Julio 2019