Actualitat

El 26 d’abril, torna el FestiNat, l’aplec naturalista!

El FestiNat, l’aplec naturalista, torna amb força aquest 2025! T’esperen més de 40 activitats que es duran a terme durant el dissabte, 26 d’abril, a Can Moragues, Riudarenes (seu de la Fundació Emys). Aviat obrirem inscripcions, però de moment… guarda’t la data!

El FestiNAT és un festival naturalista on connectar i intercanviar coneixement i entusiasmes entre petits i grans, acostar-se a la ciència que estudia la natura i gaudir-ne amb una mirada curiosa i curosa. És un punt de trobada per aprendre activa i directament de la mà de naturalistes amb llarga experiència, joves talents que inicien les seves trajectòries, entitats de recerca de la biodiversitat, associacions naturalistes del territori i professionals del món de la conservació i la divulgació de la natura.

L’organitzem la Xarxa per a la Conservació per la Natura (XCN),  la Fundació Emys, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i la plataforma OxigeNATs, sumant energies i capacitats i amb la col·laboració de moltes altres entitats d’arreu del país. El FestiNAT vol esdevenir un festival naturalista de referència amb una periodicitat anual, per tal d’acostar el coneixement naturalista a un gran nombre de persones i poder col·laborar amb les entitats dedicades a la conservació de la natura d’arreu de Catalunya.

Bioblitz

Seguiment de la fauna i flora present al voltant de Can Moragues, a través de la ciència ciutadana i de la mà d’experts de cada àmbit (ocells, micromamífers, insectes, papallones, aràcnids, amfibis i rèptils, briòfits, líquens i plantes). Al final del festival, posarem en comú les dades recopilades. Organitzat per EmpordaiNat i la ICHN.

Recuperem natura: a la ciutat i més enllà – Espai tècnic

Per aquells que us dediqueu a l’àmbit de la conservació, hem preparat un bloc d’aprofundiment naturalista, que aquest any centrarem en propostes de renaturalització de conques fluvials, ciutats, escoles i espais agraris periurbans. Entre d’altres, coneixerem el projecte “Dones Pageses” de l’Associació Mediambiental la Sínia, i el projecte “GiroNat”, de renaturalització de la ciutat de Girona.

Tallers i activitats familiars

Trobareu una gran diversitat d’activitats per a tots els públics, organitzades per entitats d’arreu de Catalunya, entre elles:

  • Taller de caixes niu i ocells insectívors – Associació Gestió Natural
  • L’increïble món dels insectes – Associació CEN
  • Plantes aquàtiques i ecosistemes aquàtics – Viver Tres Turons
  • Coneixem els ratpenats – Sàmara Natura
  • Joc de rol de defensa del territori – Associació Naturalistes de Girona
  • Descobrim els ocells amb tots els sentits – SEO/BirdLife
  • Joc de rol per recuperar els estanys – Fundació Alive
  • Taller de rastres – Grup Felis ICHN
  • Taller de planter, amb l’Associació l’Era

Espais de difusió i debat

  • Restaurem la natura, d’Europa a aquí!
    La nova Llei Europea de Restauració de la Natura, com l’apliquem a Catalunya?
    Amb persones expertes en l’àmbit de l’administració i la ciència, i debat amb gent del sector agrari, forestal i de conservació de la natura.
  • Recerca de baix a dalt: compartim experiències entre joves naturalistes aficionats i professionals de la recerca.
  • Pòdcast en directe amb l’Ovella Verda: entrevista a persones organitzadores, expertes i entitats organitzadores del FestiNAT.

A més a més, el festival comptarà amb la presentació del documental Urpa, l’exposició MedFoto “Viatge a la Mediterrània”, mostres de productes de custòdia del territori i una parada de llibres de natura. I no hi faltarà un espectacle de glosa, cançó improvisada, amb glosaires naturalistes que combinaran el domini de la llengua i la música amb el coneixement sobre la biodiversitat i els reptes de conservació de l’entorn natural.

El FestiNat compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de l’Ajuntament de Riudarenes.