Actualitat

Ja disponibles els 3 vídeos del Cicle de tertúlies sobre sequera i biodiversitat

Desde la XCN hem organitzat un cicle de tres tertúlies per debatre els efectes de la sequera sobre la biodiversitat, explorar estratègies d’adaptació i mitigació i analitzar com la ciència ciutadana està cobrant rellevància per l’avaluació de l’estat de la biodiversitat a Catalunya.

Les sessions van tenir lloc en format en línia, i els vídeos resultants ja estan disponibles. Les diferents jornades incorporen aportacions de gran qualitat de diverses veus expertes del territori, amb l’objectiu comú d’aportar possibles solucions als reptes que presenta el canvi climàtic a la conservació de la biodiversitat.

Jornada 1 – Sequera i biodiversitat agrària i forestal

La primera sessió ha tractat la relació entre biodiversitat i la resiliència dels sistemes forestals davant la sequera, destacant la necessitat de gestionar les masses forestals per afavorir la diversitat d’estructures. S’ha subratllat com el canvi climàtic pot afectar el paisatge forestal, amb espècies menys resistents que declinen, i la importància de la gestió activa per mantenir la biodiversitat.

A la taula rodona, es va debatre sobre la gestió agrícola i forestal adaptativa, incloent pràctiques com l’encoixinat i la ramaderia extensiva, per afrontar la sequera recurrent. També es va parlar de projectes de restauració i adaptació al canvi climàtic, com ara la gestió de vinyes i pastures per millorar la biodiversitat.

Vídeo 1: Efectes de la sequera sobre la biodiversitat agrària i forestal.

Jornada 2 – Implicació en la ciència ciutadana, de la recollida de dades a la gestió per la conservació

La jornada ha destacat la importància de la ciència ciutadana en la monitorització de la biodiversitat, amb un enfocament en la seva aplicació en els projectes de seguiment de la directiva aus i hàbitats. S’ha debatut sobre la ciència ciutadana estructurada i no estructurada, i com aquesta complementa diverses eines per avaluar l’estat dels ecosistemes.

Les taules rodones han mostrat exemples concrets d’entitats que utilitzen aquestes metodologies per monitorar espais en custòdia i com la creació de protocols i portals facilita el creixement d’aquests projectes. Finalment, s’ha posat en relleu la necessitat d’ampliar la cobertura de les espècies i hàbitats monitoritzats, i la necessitat de reduir la dispersió d’eines per millorar els resultats.

Vídeo 2: Implicació en la ciència ciutadana, de la recollida de dades a la gestió per la conservació.

Jornada 3 – Sequera i biodiversitat fluvial

La jornada ha començat amb dues ponències que han abordat els efectes de la sequera a Catalunya, amb un augment de temperatures i una reducció dels cabals dels rius. S’ha destacat la necessitat de revisar la gestió hídrica i les polítiques actuals per afrontar els reptes del canvi climàtic i l’escassetat d’aigua.

Diverses entitats han presentat projectes de ciència ciutadana i restauració fluvial per monitoritzar la sequera i conservar la biodiversitat, com les actuacions en la conca del riu Siurana i la Tordera. També s’ha fet èmfasi en la importància de la custòdia del territori i la restauració d’hàbitats per a la conservació de la fauna aquàtica, com l’espinós, i s’ha proposat la creació de plans específics de sequera per protegir la biodiversitat.

Vídeo 3: Efectes de la sequera sobre la biodiversitat fluvial