El passat diumenge, 17 de Juliol , es va celebrar a Mas Bellpuig la jornada lúdica i participativa del projecte Horitzó 2020 RURALIZATION amb més de 30 persones assistents. A través de la jornada es va apropar i presentar el projecte al seu públic objectiu, és a dir, la gent jove del context català, a més de donar visibilitat a les problemàtiques relacionades amb l’accés a la terra i el relleu generacional, i debatre solucions i presentar casos esperançadors. Per organitzar la jornada, la XCN va col·laborar amb l’Ecomuseu del Blat i la Càtedra pel Món Rural.
Amb aquesta col·laboració vam poder oferir tres activitats diferents, totes basades en el context i la temàtica rural. La primera activitat va ser un recorregut i exposició per la finca que va acollir l’acte; aquest recorregut va incloure la història de la casa, propietat d’una mateixa família de pagesos durant 11 generacions, una demostració de com elaboren el seu pa artesanal i tradicional, i finalment un petit recorregut pel seu hort ecològic i el cultiu propi.
La segona part de la jornada es va dedicar exclusivament al projecte RURALIZATION. Es va fer la presentació del projecte als assistents, amb un èmfasi en la tasca de la XCN, que és l’elaboració d’un manual de suport per autoritats locals per crear i implementar normativa relacionada amb la temàtica del projecte. La presentació va impulsar una ronda de preguntes i respostes, i va ser seguida per la projecció d’un vídeo explicant un dels casos innovadors analitzats, el de Territori de Vincles de la Vall del Corb. Per concloure la segona part de la jornada, es va dividir a tots els assistents en 4 grups de treball perquè poguessin debatre i parlar a fons sobre la problemàtica del relleu generacional i possibles iniciatives que li donessin solució, on finalment es van fer curtes sessions de les presentacions dels resultats de cada grup.
Finalment, es va fer l’entrega de premis per a la innovació rural de la Càtedra pel Món Rural, de les categories de la Catalunya Central i el Lluçanès. Es van fer petites presentacions dels projectes guanyadors i es va donar visibilitat a altres projectes no premiats. A la categoria del Lluçanès, d’entre els 11 projectes presentats, la iniciativa premiada va ser “Llegendes Musicades” de la Mar Pujol, un projecte que pretén oferir a la comunitat lluçanesa un CD (en format físic i digital) de cinc cançons, cadascuna de les quals parteix d’una llegenda del Lluçanès. Mar Pujol és cantautora, compositora, guitarrista i cantant. Actualment, amb el duet Atzur Duo i el seu projecte personal en solitari, ha actuat arreu de Catalunya i a diversos països d’Europa. En la categoria de la Catalunya Central, es va fer entrega al projecte Territori de Masies Coop, del Baix Solsonès. Aquesta cooperativa rural sense ànim de lucre, agrària, de consum, de serveis turístics, d’hostaleria, d’artesania i de cultura, nascuda el 2019, reivindica i dinamitza el territori i la vida pagesa als pobles del Baix Solsonès.
En definitiva, va ser una jornada molt positiva i productiva, on gent amb diferents antecedents i experiències es va poder reunir en un context rural per poder conèixer més sobre la temàtica del relleu generacional, aprendre els uns dels altres, fer xarxa i començar a explorar solucions conjuntes.
Podreu veure un resum en vídeo de la jornada al reportatge del 9nou: