L’equip tècnic de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) vam visitar el passat 18 de desembre l’associació Mediambiental La Sínia, que promou la custòdia del riu Gaià, en el marc de la jornada de Nadal. Durant la jornada vam conèixer de primera mà els projectes de l’entitat.
L’activitat de benvinguda va ser la plantació del primer arbre, un freixe, en un nova finca en custòdia, situada molt a prop de la costa d’Altafulla i Tamarit. Amb un acord amb l’INCASOL, en aquesta finca La Sínia vol recuperar una zona humida litoral. “Vam començar fent un forat perquè crèiem que hi havia l’aigua a prop, i sí, es troba a poc més d’un metre de fondària”, explica el membre de l’entitat Hèctor Hernàndez.
Tot seguit, el grup va anar caminant fins a la desembocadura del Gaià, passant per una altra zona entre les dunes on l’entitat també ha promogut la recuperació de la fauna autòctona. “Tot aquest espai ara protegit, va ser un aparcament i una zona d’acampada fins al 2004”, segons Xavi Llopart, també membre de la Sínia. Llopart va destacar la presència d’espècies autòctones com ara el limonium, que aporten valor afegit a la zona.
A la ribera del riu Gaià, La Sínia també ha desenvolupat tasques de control del canyissar, per tal de reduir-ne la població i deixar espai per la replantació d’espècies com ara el tamarit, el freixe, l’arç blanc o el roser silvestre. Són les que l’equip de la XCN vam ajudar a plantar amb una sessió de voluntariat. Finalment, la jornada va acabar Can Fèlix (les Hortes de Tamarit), un altre espai en custòdia on La Sínia porta a terme activitats d’educació ambiental.
L’equip de la XCN valorem molt positivament haver conegut de primera mà els projectes que estan duent a terme i agraïm la càlida acollida que vam rebre.
L’equip tècnic de la XCN visitem l’Ass. Mediambiental La Sínia
El voluntariat i els projectes de l’entitat ambiental a la desembocadura del riu Gaià han estat els eixos de la jornada.