Dissabte 11 de juny va fer molta calor. Però això no va van impedir l’èxit de la quarta edició de l’Ultra Clean Marathon: 180 corredors i corredores van marxar pels 63 km, des de l’Anella Verda de Terrassa, pujant a Collserola, baixant pel riu Besòs, fins a les platges de Barcelona.
Van arribar a cada punt d’avituallament amb bosses plenes de residus. En total es van retirar 550 kg. L’equip Meta-Litoclean va arribar a treure 44 kg de brossa de la natura en les 7 hores i 52 minuts i va il·lustrar la seva experiència amb fotografies a les xarxes socials. Els més ràpids havien estat l’equip Merrell-Klassmark que només van necessitar 4 h i 47 minuts i van recollir 19,3 Kg.
L’equip Plastiks va arribar a la meta amb en Miquel Pucurull, de 84 anys, el corredor més gran que ha participat mai en l’Ultra Clean Marathon, i que ha estat, alhora, uns dels grans ambaixadors d’aquesta edició.

La consciència ambiental va inundar l’ambient al llarg del recorregut i al parc de la Barceloneta amb la Festa pel Clima on va assistir la mateixa Kate Raworth oferint una conferència sobre l’economia del donut.
L’Ultra Clean Marathon ha recaptat 15.550 € per a 17 projectes d’entitats ambientals membres de la XCN triats pels equips: Submon, Seo Birdlife, Projecte Boscos, Fundació Emys, Irehom, Miranda, Trenca, Selvans, Adenc, Posidonia 2021, Osmon, Ass. Habitats, les Fundacions Vincles, Pau Costa i Rivus, CEA Alt Ter i Ecoserveis.
Hi han participat 23 equips, una bona part d’ells equips de treballadors d’empreses que han viscut una jornada de “team building” alhora que aportaven el seu suport a una entitat ambiental.

A les platges i al mar es van mobilitzar més de 200 voluntaris amb entitats com Surfrider, el Club d’Immersió Biologia, Proactiva Open Arms i els Young Researchers de l`ICM, entre d’altres, per retirar residus de platges, espigons, i el fons marí.
Els telenotícies migdia i vespre de TV3 es van fer-se ressó de l’Ultra Clean Marathon, que amb aquesta 4º edició s’ha consolidat com la gran cursa per transmetre el missatge ambiental a Catalunya.
Aquesta edició s’ha mantingut el format i l’itinerari de la passada, intentant posar en valor els espais naturals i els seus serveis ecosistèmics de sectors densament urbanitzats i plenes d’infraestructures de les comarques del Vallès occidental i el Barcelonès.
La cursa ha estat coorganitada per la XCN, l’Agència de Residus i l’Ajuntament de Barcelona, i enguany ha compta amb el patrocini principal d’Urbaser.
Aquest vídeo resum en recull alguns moments.