Actualitat

Nou visor de biodiversitat d’espais en custòdia

La XCN estrena un nou visor de biodiversitat d’espais en custòdia, en el que es poden consultar de forma interactiva les observacions de diferents grups taxonòmics en els espais en custòdia de tot Catalunya. Aquest visor és fruit d’una col·laboració entre la XCN i l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i es basa en la cartografia de l’Inventari de custòdia 2021 de la XCN i les observacions de ciència ciutadana dels portals Ornitho.cat i Ocellsdelsjardins.cat de l’ICO.

Els espais en custòdia es poden filtrar per municipi i per entitat de custòdia, o es poden escollir directament d’un desplegable, a més a més de clicar-los directament al mapa. Per a cada iniciativa de custòdia es mostra el polígon que en delimita el perímetre i una àrea que també inclou una distància de 500 m al seu voltant, en la qual es poden consultar les observacions, per a les dates escollides, de diferents grups taxonòmics, entre els quals, ocells, papallones diürnes, mamífers terrestres, mamífers marins, orquídies, peixos, odonats o ortòpters.

Aquest visor també està enllaçat amb el visor de l’inventari de custòdia 2021; clicant al nom de la iniciativa de custòdia, s’obre aquest segon visor ampliat per mostrar l’espai en custòdia corresponent. Allà es pot consultar informació sobre l’espai i els detalls de la iniciativa de custòdia que s’hi desenvolupa, i també es pot consultar la informació més rellevant de l’inventari de custòdia 2021 en gràfics i mapes interactius.

Tant si formeu part d’entitats de custòdia com si simplement teniu interès en la biodiversitat que acullen aquests espais, us convidem a consultar aquest nou visor que uneix custòdia i ciència ciutadana.