Actualitat

Participem a Brussel·les a la conferència final del projecte LIFE ENPLC

El 27 de març, des de la XCN vam assistir a la conferència final del projecte «LIFE ENPLC» (European Networks for Private Land Conservation) a Brussel·les. Uns dies en què vam poder posar en comú tota la feina realitzada durant els darrers 4 anys que ha durat el projecte!

Durant aquest temps hem estat treballant de la mà de 15 entitats d’arreu d’Europa, tant entitats de conservació com associacions de persones propietàries, compartint un objectiu comú: conèixer l’estat i les eines de conservació privada presents a Europa, compartir aquest coneixement i impulsar el voluntariat ambiental i la ciència ciutadana.

Durant la conferència, des de la XCN vam compartir les dades del darrer Inventari de Custòdia del Territori, que ens mostren que a Catalunya disposem del voltant de 700 iniciatives de custòdia que suposen unes 40.000ha. Alhora, vam donar a conèixer les eines de finançament privat de què disposem per la conservació, com el portal donantambiental.cat o la cursa solidària amb la natura, la Ultra Clean Marathon.

També vam aprendre molt sobre les eines de finançament d’altres països com Bèlgica, Itàlia, Finlàndia o Romania, entre d’altres. I vam descobrir la iniciativa Rewilding Europe, de la mà d’en Charles Burrell, propietari del “Knepp State” a Anglaterra.

Però no tot van ser conferències. A la tarda vam realitzar una sortida de camp a una finca de 490ha situada en uns aiguamolls dels voltants de Brussel·les, un espai en custòdia amb l’entitat de conservació Natuurpunt, vam descobrir les actuacions realitzades per l’entitat per la millora de la biodiversitat, i també vam poder escoltar el bitó comú! Una espècie en regressió al país, que gràcies aquest projecte, pot comptar amb un hàbitat on establir-se.

Si voleu saber més sobre els resultats del projecte, no us perdeu l’apartat de documentació del web enplc.eu