Actualitat

Participem a París a la trobada d’ens locals que treballen per l’accés a la terra

Del 28 al 29 de maig, des de la XCN vam assistir a la trobada a París del grup de treball d’autoritats locals en el marc de la nostra participació en la xarxa «Access to land», una xarxa de diferents entitats europees que treballen per l’accés a la terra. A aquesta trobada hi van participar diferents entitats membres de la xarxa Access to land i diversos ens locals provinents de diferents municipis de Bèlgica, Regne Unit, França i Catalunya, com per exemple, membres de l’Ajuntament de Granollers i Malgrat de Mar. Amb l’objectiu de donar a conèixer les iniciatives que s’estan duent a terme per l’accés a la terra als seus municipis, intercanviar experiències i discutir el rol de les autoritats locals en un tema tan complex com ho és l’accés a la terra.

També va ser una bona oportunitat per a celebrar una reunió presencial del grup de treball enfocat a treballar amb ens locals per promoure l’accés a la terra i l’agroecologia en els municipis, del qual en som part des de la XCN. Durant aquesta reunió es van debatre les pròximes prioritats per treballar amb el grup, com ara seguir potenciant la relació entre les entitats i les autoritats locals, seguir explorant diverses eines i opcions per facilitar l’acció de les autoritats locals, i buscar finançament per desenvolupar un projecte conjuntament entre el grup de treball i autoritats locals interessades per generar i implementar noves accions en l’àmbit territorial.

Les reunions i taules rodones es van acompanyar de la projecció d’un film/documental produït i executat per Terre de Liens, un dels membres de l’Access to Land, on s’exploren les diferents eines que tenen les autoritats locals a l’hora d’actuar i implementar polítiques en temes d’accés a la terra, el relleu generacional agrari i l’agroecologia.

A més també es va fer una visita al projecte de la Ferme de l’Envol, una finca agroecològica de 75 hectàrees situada a una antiga base militar aèria cedida per l’estat a l’aglomeració de Le Coeur d’Essonne, formada per 21 municipis de la regió d’Essone a 20 km de París. Aquest projecte és un bon exemple de cas d’èxit, de com les autoritats locals poden prendre partit en l’accés a la terra i la transició agroecològica, i demostra que el canvi cap a una agricultura sostenible està a l’abast i que és possible desplegar-lo a gran escala. Tot depèn de la voluntat política i ciutadana. I per acabar, vam gaudir d’un bon tast dels productes de temporada que es cultiven a la ferme d’Envole.

Si voleu saber més sobre la xarxa d’Access to Land o del projecte de la Ferme d’Envole, aquí en podeu consultar la pàgina web.

Access To Land