Actualitat

Finalitzem el projecte Ruralization, amb la publicació d’una guia per ens locals

El projecte H2020 RURALIZATION, ha arribat a la seva fi després de quatre fantàstics anys. El passat 20 d’abril es va celebrar la conferència final del projecte, on es van presentar tots els resultats generats durant els quatre anys de durada. A la conferència, primer es va fer un breu recull de tots els estudis conceptuals i sociològics del projecte, i es va presentar la guia de bones pràctiques, una eina dedicada a persones físiques (tant nous vinguts als entorns rurals, com nous entrants al sector agrícola, com successors d’activitats agrícoles). Seguidament es van presentar els resultats de la recerca i eines més encarades a la normativa envoltant la temàtica del RURALIZATION, on es va presentar el manual de suport per a autoritats locals, en gran part desenvolupat per la XCN juntament amb Terre de Liens i altres membres de l’Access to Land Network.

A més de presentar el projecte, vam poder exposar els materials en físic generats, com les cartes de les tendències rurals, i diferents publicacions sobre casos d’estudi del projecte. També van poder-hi assistir diferents pagesos i emprenedors que van donar els seus testimonis sobre les experiències viscudes a l’hora de (re)-establir-se en  un entorn rural, exposant tant els reptes com les oportunitats. Finalment, vam gaudir d’una taula rodona amb cinc representants d’alts nivells de la Comissió Europea, que van debatre sobre com passar de la pràctica a la normativa, tenint en compte la recerca, els resultats i el llegat del RURALIZATION. Aquí podeu consultar el programa i tots els ponents.

Manual per ens locals i guia de bones pràctiques

Una de les tasques a liderar dins del projecte de la XCN, va ser la de desenvolupar un manual per donar suport als ens locals per a que puguin fer front al despoblament rural i facilitar el relleu generacional, l’accés a la terra i les pràctiques agroecològiques. El manual ofereix recursos, eines i inspiració perquè les autoritats locals comencin, o segueixin actuant en aquestes temàtiques, recalcant la importància d’aquestes actuacions, i el poder i possibilitats que tenen en tres rols identificats: com a propietaris de sòl públic, com a facilitadors de dinàmiques locals relacionades amb la terra, i com a creadors de normativa. Aquí podeu trobar el manual sencer en anglès i els diagrames principals traduïts al català.

A més del manual, una de les eines claus desenvolupades pel projecte ha sigut la guia de bones pràctiques. A diferència del manual, aquesta guia va adreçada a persones físiques que vulguin establir-se a entorns rurals o que vulguin mantenir-se en aquest entorn, ja siguin nous vinguts als entorns rurals, com nous entrants al sector agrícola, com successors d’activitats agrícoles. La guia, al ser en un format interactiu, permet a l’usuari obtenir idees, consell i inspiració personalitzats a la seva situació particular. Podeu trobar i fer servir la guia de bones pràctiques en aquest enllaç.