Actualitat

Participem en la IX edició del Fem Xarxing, trobada d’organitzacions signants del compromís per la Sostenibilitat de Barcelona.

Es va celebrar el 3 de desembre, per primer cop en línia, i va reunir 120 organitzacions.

Frederic Ximeno, gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona, va donar la benvinguda. Va destacar la importància que, tot i les difícils circumstàncies actuals, seguim trobant sinergies, treballant de forma cooperativa i creant mecanismes per amplificar l’impacte de les nostres accions.

Una ponència inspiradora de Teresa Franquesa va centrar-se en la sostenibilitat com a cultura, o millor dit com a contracultura que ha d’agitar des de les bases de la cultura dominant, caracteritzada per valor tan prepotents com la presumpció d’un creixement infinit en un planeta finit.

Fem xarxing

Les cultures, va explicar Franquesa, poden canviar, així ho testifica l’antropologia, però no canvien soles, ho fan perquè les persones impulsen els canvis. Per això les organitzacions implicades en la sostenibilitat hem d’actuar com agents de canvi, com a agents contraculturals.

Les persones canvien més fàcilment si l’ambient les convida, per això és important crear ambients estimulants, comunitats d’innovació on el canvi és ben vist i encoratjat.

I hem de lluitar per l’eliminació del “PIB” com a valor, defensant teories econòmiques com la de l‘economia del Dònut de l’investigadora de la Universitat d’Oxford Kate Raworth. En aquesta, l’activitat es mou entre una circumferència interior de necessitats físiques i socials a les quals donar resposta, i una circumferència exterior de límits de la terra.

La sessió va continuar amb una presentació breu de projectes, on la XCN va presentar la seva activitat, centrant-se en les potencialitats de la custòdia urbana com a estratègia per a la millora del verd i la biodiversitat en la ciutat, i la invitació a participar a l’Ultra Clean Marathon, cursa que tindrà arribada a Barcelona.

Destaquem les converses que vam poder tenir amb representants de l’AMB i de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona.