Actualitat

Participem en la presentació oficial del Pla Natura de la ciutat de Barcelona

Barcelona ha aprovat un nou Pla Natura que es defineix amb els 3 eixos “Més verd, millor verd i amb la ciutadania“, donant continuïtat al Pla del Verd i la Biodiversitat.

La XCN ha estat consultada en qualitat d’organització experta, i també forma part del Grup del Verd i la Biodiversitat del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona.

El dia 3 de juny, amb motiu de Dia mundial del Medi Ambient i la Setmana de la Natura, es va presentar en un acte a l’ajuntament, amb la presència de la tinent d’alcalde Janet Sainz i el regidor de medi ambient Eloi Badia.

L’acte va comptar amb una taula rodona centrada en la importància de la natura en les ciutats, per la biodiversitat, per l’emergència climàtica i per la salut pública. Hi van participar Eloi Juvillà, arquitecte urbanista, Mireia Gascón, investigadora de l’ISG global, i Joan Pino, director del CREAF i Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant, aquestes dues últimes organitzacions membres de la XCN.

També es va posar en valor el paper de la ciutadania en la natura urbana: així es va donar veu a Liz Castro, portaveu del col·lectiu Eskocells que reivindica que s’activi el programa de voluntariat ambiental en aquests espais als carrers, i al Grup del Verd i la Biodiversitat, grup de treball del qual forma part la XCN, que hi va fer de portaveu.

Anna Parisi, representant de la XCN, va presentar la tasca duta per a impulsar la natura urbana amb participació ciutadana des d’aquest grup de treball que està format per entitats, centres de recerca i empreses. Es destaca el manifest creat abans de les eleccions municipals, que incloïa 28 accions, i que va ser signat per 179 organitzacions. El grup de treball es mostra satisfet pel fet que diverses de les demandes hagin estat incorporades al Pla Natura, si bé altres continuen pendents. Entre elles, l’assignació d’un % de l’IBI a la natura.

Jaume Piera, representant de l’Institut de Ciències del Mar en el Grup, va anunciar l’evolució del grup a Laboratori d’idees per la natura urbana.