Actualitat

Segon any acompanyant dues entitats en l’elaboració del seu pla de gestió

Els plans de gestió són documents de la planificació de la conservació, que recullen allò essencial per a gestionar un espai concret (en aquest cas, una finca en custòdia), durant un període definit (normalment dels 4 als 8-10 anys), implementant una gestió adaptativa.

Acompanyament en la redacció dels plans de gestió

L’any 2022 vam acompanyar dues entitats de custòdia agrària en la redacció dels seus plans de gestió: l’Associació GEVEN, per a la finca de Can Marlès-Torrossolla, i la cooperativa Els Corremarges, per a la conservació de finques d’àmbit agrari dins del projecte “Paisatges cooperatius”.

Aquest any 2023, des de la XCN tornem a acompanyar dues entitats membres en la redacció dels plans de gestió per a la conservació de dues finques en custòdia: l’Associació la Sabina, d’àmbit forestal, i el Centre per a la Sostenibilitat Territorial, d’àmbit fluvial.

Aquest acompanyament s’emmarca en les accions de capacitació d’entitats ambientals, i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’acompanyament finalitzarà a finals d’octubre. Ja s’ha fet la primera visita a les finques, així com diverses reunions virtuals amb les entitats. Actualment, estem acabant de definir i revisar alguns aspectes dels plans, que es faran públics perquè puguin servir de referència a altres entitats de custòdia.

Associació la Sabina

L’Associació la Sabina, amb seu a Montsonís (la Noguera), està redactant un pla de gestió per a la finca del Munt de Montsonís (66 ha), ubicada a l’EIN Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana.

Aquest pla de gestió s’emmarca en una iniciativa de custòdia entre l’entitat i l’Associació de Veïns de Montsonís, que actua com a gestora dels terrenys, comunals de propietat municipal.

Els objectius principals són, per una banda, la conservació de l’àliga cuabarrada i altres rapinyaires, de les seves espècies presa i del paisatge en mosaic, i per l’altra, la recuperació de l’activitat pastoral i el manteniment de les activitats ecoturístiques i de divulgació ambiental.

Algunes de les actuacions per assolir-los són el manteniment dels Punts d’Alimentació Suplementària, dels punts d’aigua, el control de molèsties a la fauna o la recuperació d’espais oberts.

Cartelleria sobre la conservació de l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata), espècie protagonista per l’entitat. Autoria: XCN.

Centre per a la Sostenibilitat Territorial

El Centre per a la Sostenibilitat Territorial, a la Vall d’en Bas (la Garrotxa), ha formalitzat un acord de custòdia per la finca de “Can Poeti” (1 ha), situada vora el riu Brugent a les Planes d’Hostoles, i actualment es troba redactant el seu pla de gestió.

La finca la conformen diferents espais naturals que poden esdevenir un laboratori natural de recuperació d’un ecosistema fluvial i de com gestionar-lo de manera participada i sostenible, ja que una de les majors pressions és la sobrefreqüentació de l’espai.

Els elements d’interès actualment identificats a la finca són el gorg de Can Poeti, el Molí d’en Simon, una paret formada per una colada de lava, la resclosa i el canal (com a refugis d’espècies). Actualment, s’està treballant en un inventari detallat dels elements d’interès natural presents a la finca.

Paret formada per una colada de lava, element d’interès geològic a la finca de Can Poeti.