Actualitat

Silvopastura en ecosistemes mediterranis a les Gavarres

El Massís de les Gavarres és un espai natural amb una extensió propera a les 30.000 ha, de les
quals el 97% és de propietat privada. L’espai està sotmès a un important estrès hídric agreujat pels efectes del canvi climàtic.

En aquest context des del Consorci de les Gavarres es valora la silvopastura com a eina de prevenció d’incendis i gestió de masses forestals amb interessants beneficis afegits respecte altres eines de gestió, especialment pel que fa conservació de la biodiversitat i arrelament al territori. Per això, promouen el contacte entre persones propietàries i ramaderes, i es realitzen actuacions puntuals de suport per impulsar la silvopastura. Actualment dins l’ENP només queden 4 explotacions ramaderes en extensiu actives, que pasturen unes 100 Ha. entre bosc i prats.
En aquest espai s’hi troba la finca pública de Can Vilallonga, de 240 ha, repartides entre prats de pastura i conreus, boscos de sureda amb pi pinyer i masses de pinastre i pinassa fruit de reforestacions. La finca està gestionada pel Consorci de les Gavarres (mitjançant un conveni de cessió des de l’any 2002).


Durant la visita veurem les nombroses activitats divulgatives, formatives i demostratives que hi duen a terme, compatibilitzant-les amb una gestió agrícola, silvícola i ramadera que integra un aprofitament sostenible dels recursos forestals, principalment el suro, amb la conservació de la biodiversitat i la prevenció d’incendis.

Dijous 11 de maig. De 10 a 13h

Organitza: Consorci de les Gavarres
Lloc: Can Vilallonga, Cassà de la Selva (Gironès)

COM PARTICIPAR-HI

La participació a les sortides és gratuïta, però cal confirmar assistència al formulari d’inscripció.

INSCRIURE’M A LA SORTIDA

A cada sortida s’ofereix la possibilitat que els participants dinin plegats, promovent així un espai informal i complementari a la sortida per compartir experiències i teixir aliances. Podeu indicar al formulari d’inscripció si esteu interessats a dinar plegats.

Aquelles sortides on no es pugui arribar amb transport públic, els desplaçaments es fan de manera particular. Si algú no té cotxe particular o vol compatir-lo, que ho indiqui al formulari d’inscripció i des de l’organització ho tindrem en compte.

EL CICLE DE SORTIDES ENDINSEM-NOS AL TERRITORI 2023

A Catalunya tenim més d’un centenar d’entitats ambientals que treballen activament per a la conservació i/o restauració d’espais naturals. Tot i l’elevada aportació que fan les seves accions per revertir la crisi climàtica i ecològica en la que ens trobem, la seva tasca té poca visibilitat.

Així doncs, hem organitzat un cicle de 5 sortides de camp en que volem donar a conèixer els projectes que realitzen algunes d’aquestes entitats i quina contribució fan a la millora de la biodiversitat. A la vegada, volem que les sortides esdevinguin un espai on es puguin intercanviar coneixements entre els participants i les entitats implicades.

Les altres sortides del cicle de sortides, a les quals també podeu participar, són:

21 d’abril – Camps de treball i implicació ciutadana en la recuperació de senders del Museu de Camins . Llagunes (Pallars Sobirà)

15 de juny – Espais naturals i sobrefreqüentació. Les Planes d’Hostoles (Garrotxa)

29 de juny – Papallones, estanys i prats de dall en una finca agroramadera. Pardines (Ripollès)

19 d’octubre – Boscos madurs i el seu potencial terapèutic. PN Collserola (Barcelonès)

Consultar la programació detallada del Cicle de sortides

Aquesta acció és possible gràcies al suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció exclosa de concurrència pública 2023, emmarcada en el Pla de Treball DGPA – XCN 2021 – 2025.