El 5 de desembre celebrem el Dia Mundial del Voluntariat, un dia per posar en valor la tasca incansable de totes les persones voluntàries que dia a dia s’impliquen per la conservació de la natura.
Hem publicat aquest vídeo per visibilitzar la seva tasca.
Potser un dia, passada la pandèmia, podrem gaudir d’un passeig pels últims reductes naturals de la Costa Brava, o d’un passeig per la desembocadura recuperada del riu Gaià. Espais naturals que han estat defensats i conservats gràcies a l’acció determinada i continuada de voluntaris i voluntàries ambientals que integren les entitats ambientals d’arreu de Catalunya.
L’any 1997 un grup de voluntaris i voluntàries de l’Associació Mediambiental La Sínia van començar a fer tasques de millora de l’entorn natural a la desembocadura del riu Gaià. A dia d’avui s’ha aconseguit que hi faci niu el Corriol camanegre, una espècie d’au en declivi degut a la destrucció del seu hàbitat, i dia rere dia aconsegueixen implicar als habitants de fins a 8 municipis en la conservació de la conca del riu Gaià.
La costa i els rius son ecosistemes molt amenaçats. Ho saben les entitats i voluntaris que constitueixen la plataforma SOS Costa Brava. Fa pocs dies han pogut celebrar que almenys una part de la natura de la costa serà preservada.
Encara no poden celebrar res, però no per això deixen de treballar, els voluntaris i voluntaris que constaten l’estat dels rius, la contaminació dels aqüífers i la presència de residus a tot arreu, i incansablement surten a retirar-los.
Desenes de milers de voluntaris es van mobilitzar al gener en resposta als efectes del temporal Glòria, i a l’estiu, per custodiar els nius de la tortuga babaua.
Gràcies, gràcies a aquells que cuideu de la casa de totes: gràcies aquells que dediquen el seu temps lliure a protegir la natura, conscients que, sense una natura sana, no tindríem aliments, ni salut, ni llars, perquè la natura és la font de la nostra vida.
Gràcies per entomar farragoses denúncies, per plantar-se enfront les màquines, per plantar arbres, per treure plàstics de les platges, cuidar i defensar els entorns naturals, lluitar per un aire més net i desemmascar greenwashing vistosos. I per encarar-se amb els polítics, que, com diu el voluntari Joan Olivet “quan els hi preguntes de medi ambient sembla que no els hi interessa”.
I gràcies per no cansar-vos mai.
Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura hem publicat un vídeo per posar en valor la tasca de totes aquestes persones voluntàries.
El vídeo posa en valor la tasca del voluntariat ambiental a través de les vivències de cinc entitats actives al territori. Mostra com, des de participar a una recollida de residus a un espai natural, la persona voluntària pren consciència de les diferents problemàtiques ambientals i les crisis ecològiques i climàtiques que ens afecten, coneix altres persones amb les mateixes inquietuds i pot passar a l’acció de forma col·lectiva per transformar el seu entorn, cuidant de la natura i també de les persones que en formen part.