Incentius Fiscals

LIFE ENPLC
Objectiu general del projecte
L’objectiu principal del LIFE ENPLC és impulsar la conservació comunitària i privada a la Unió Europea mitjançant la creació de nous incentius fiscals i noves fonts de finançament, incentivant la participació ciutadana en la conservació de la natura a través del voluntariat i la ciència ciutadana, així com facilitant recomanacions tècniques i legals per a la millora dels projectes de conservació. Aquest projecte dóna continuïtat als projectes L.I.F.E. i ELCN.
Descripció
L’emergència climàtica i la pèrdua creixent de biodiversitat representen una gran amenaça per als terrenys privats. Amb l’objectiu de desenvolupar una xarxa a tota la Unió Europea de professionals de conservació privada de la natura, s’utilitzaran eines innovadores per mitigar els danys i preservar el valor de la natura per a les properes generacions.
Per aquest motiu es va fundar la Conservation Landowners Coalition (CLC), una unió entre persones propietàries i organitzacions conservacionistes. El projecte se centra en promoure eines de conservació privada (eines PLC), amb especial atenció en els drets reals d’aprofitament parcial. Provem i donem suport a la seva adopció més àmplia, participem en la reforma de sistemes fiscals de suport i altres que incentivin la conservació privada, continuem amb el desenvolupament d’estàndards i pràctiques de conservació i ajudem amb el desenvolupament d’organitzacions i les seves xarxes que treballen en aquest àmbit (seguint el models dels “trusts” dels Estats Units).
Estem treballant amb ciutadania, voluntariat i món científic en la conservació voluntària de la terra privada. A efectes de comunicació, es designaran ambaixadors de la conservació privada que mostrin accions, problemes i solucions concretes, adreçant-se a les administracions rellevants, per involucrar millor a les autoritats nacionals i regionals en el desenvolupament d’iniciatives privades de conservació a la seva jurisdicció.
Objectius específics
- Ajuntar sota una única estructura la European Landowners’ Organization i la European Land Conservation Network tot creant la Conservation Landowners Coalition.
- Definir els valors i potencials de la ciència ciutadana per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Identificar els instruments fiscals i mecanismes de finançament més rellevants per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Desenvolupar un manual per a la conservació en finques comunitàries i privades.
Accions previstes
- Formar la Conservation Landowners Coalition i vehicular els Private Land Conservation Ambassadors.
- Fomentar la ciència ciutadana com eina per la conservació en finques comunitàries i privades.
- Investigar i testejar instruments per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Investigar instruments fiscals i mecanismes de finançament per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Desenvolupar estàndards i pràctiques per la conservació en finques comunitàries i privades.
Resultats esperats
- En base a les característiques del projecte, s’espera millorar les aliances en la conservació comunitària i privada arreu d’Europa, tot fent especial èmfasi en la importància de la ciència ciutadana per a la conservació d’aquests espais. També s’hi donarà especial rellevància als mecanismes de finançament per a la conservació comunitària i privada, tot enfortint el seu rol dins de la conservació de la natura i la biodiversitat.

LIFE ELCN
Objectiu general
L’objectiu del projecte és doble: realitzar proves pilot de diverses eines privades de conservació amb l’objectiu de promoure la seva rèplica a un nivell més ampli i desenvolupar una xarxa europea sòlida i ben informada sobre conservació privada, amb una clara estratègia a llarg termini en la que s’incloguin aliances internacionals sòlides.
Accions previstes
Realització de diverses proves pilot
- Prova pilot en reserves d’empresa
- Prova pilot en crowdsourcing per a la conservació privada
- Prova pilot sobre incentius comercials per a la conservació privada
- Prova pilot sobre incentius fiscals pels acords de custòdia (acció liderada per la XCN)
- Prova pilot sobre gestió i planificació de la XN2000 conjuntament amb els propietaris
- Prova pilot sobre conservation easements per a la conservació privada de boscos
- Prova pilot sobre agricultura per a la conservació privada
- Prova pilot sobre patrimoni històric i conservació privada
- Prova pilot sobre reconeixement públic per potenciar la conservació privada
Jornades d’intercanvi de coneixement
- Workshop sobre incentius per a la conservació privada
- Workshop sobre cooperació per a la conservació privada
- Workshop sobre eines legals per a la conservació privada
- Conferència internacional
Resultats esperats
- Cens sobre iniciatives de conservació privada a la UE
- Marc analític per avaluar eines i models privats de conservació a la UE
- Informes de les proves pilot
- Materials resultants dels workshops
- Manual de conservació privada
- Recomanacions polítiques per incrementar la conservació privada
- Documents de jornades XCN
Jornada online “Assignació del 0.5% de l’Impost de Béns Immobles municipal a projectes de conservació de la natura”
La destinació del 0,5% d’aquest impost a projectes de conservació de la natura és una iniciativa que permet tenir una font de recursos que ajudi a garantir un ús sostenible dels recursos naturals municipals. Diversos municipis expliquen la seva experiència durant aquesta jornada.
27/09/2018

- Publicacions de la XCN
Opcions per a la custòdia del territori en finques privades. Guia dels acords de custòdia
Aquesta guia està adreçada principalment a tècnics d’entitats de custòdia del territori i d’administracions públiques o a qualssevol altres professionals del sector ambiental, jurídic, fiscal i d’altres que vulguin tenir una visió general de com funcionen els acords de custòdia. Consta d’un primer apartat introductori sobre el concepte general i els avantatges de la custòdia del territori i de cinc apartats tècnics que especifiquen les característiques de cadascuna de les opcions jurídiques d’ús habitual per a la custòdia del territori a Catalunya i els seus costos i règim fiscal.
Abril 2015