Objectiu general
L’objectiu del projecte “Plantes Oblidades” és desenvolupar i promoure aprofitaments alimentaris forestals, focalitzant-se en l’aranyó, el grataculs, la pinya verda de pi, la cirera de pastor i l’aglà. Mitjançant un model de gestió forestal sostenible i rendible, basat en la custòdia del territori, es vol fomentar l’economia rural i establir estratègies de conservació viables per als propietaris forestals.
El projecte s’articula des d’una triple perspectiva: el foment de l’economia rural, la millora de la biodiversitat forestal i l’increment de la resiliència dels boscos davant els riscos derivats del canvi climàtic. La iniciativa està impulsada per tres entitats de l’àmbit de l’agroecologia (Fundació Emys, Sambucus i Eixarcolant), el grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona i la XCN.
Objectius específics
- Identificar i implementar models de gestió forestal sostenible que afavoreixin la biodiversitat i la resiliència climàtica.
- Promoure l’aprofitament alimentari forestal mitjançant espèc l’aranyó, el grataculs, la pinya verda de pi, la cirera de pastor i l’aglà.
- Impulsar el desenvolupament de productes alimentaris innovadors a partir de la recol·lecció de recursos forestals.
- Fomentar la custòdia del territori mitjançant la implicació de diverses entitats locals i propietaris forestals.
- Contribuir a la millora de la governança dels boscos catalans i promoure la seva gestió multifuncional.
- Sensibilitzar i formar propietaris i actors del sector forestal en pràctiques de gestió sostenible i valorització dels recursos naturals.
- Analitzar la viabilitat econòmica i ambiental dels nous models de gestió forestal amb un monitoratge científic del projecte.
Accions previstes
- Implementació d’actuacions forestals en 280 hectàrees distribuïdes en 11 finques forestals d’iniciatives de custòdia del territori situades arreu del territori català.
- Valorització gastronòmica dels productes forestals mitjançant la creació de productes com gelat de grataculs, crema d’aglà o xarop de pi.
- Estudi i implementació de mecanismes per escalar la producció, millorar la comercialització i obrir nous mercats.
- Desenvolupament de models de governança participativa en finques de custòdia.
- Sensibilització i capacitació dels actors involucrats en la gestió forestal sostenible.
- Monitoratge científic per avaluar l’impacte ambiental i socioeconòmic del projecte.
- Promoció de la replicabilitat del projecte en altres territoris.
- Difusió i comunicació dels resultats per fomentar la implicació de més actors en la bioeconomia forestal.
Finançament i abast
El projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. L’òrgan finançador aporta el 95% del cost total, que ascendeix a 2.038.750€, dels quals la XCN disposa de 69.531€.
El projecte es desenvoluparà entre febrer de 2024 i desembre de 2025, amb la voluntat de consolidar iniciatives perdurables que beneficiïn el territori a llarg termini.
A més de la participació de les entitats impulsores (Fundació Emys, Sambucus i Eixarcolant), del grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona i de la XCN, el projecte compta amb la col·laboració de diverses entitats de custòdia del territori, com ara el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, la Fundació Catalunya la Pedrera, La Sínia, Grup Natura Freixe, l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals i la Societat Catalana d’Herpetologia.
Aquestes entitats actuen com a organismes de custòdia de les finques participants, fet que suposa un potencial interessant en l’àmbit de la governança i facilita que la iniciativa es mantingui més enllà de la durada del projecte, assegurant-ne la perdurabilitat i l’impacte a llarg termini.

El projecte “Plantes Oblidades” compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.