En l’àmbit del suport i reforç de les entitats membres, des de la XCN hem acompanyat dues associacions en l’elaboració del seu Pla de Voluntariat.
Aquesta acció s’emmarca en l’àmbit estratègic d’impuls i millora de la visibilitat de les oportunitats de voluntariat ambiental a Catalunya, que duem a terme a través del Pla de Treball conjunt entre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la Xarxa per a la Conservació de la Natura.
Des del 2019, des de la XCN hem acompanyat 18 entitats en l’elaboració del seu Pla de Voluntariat, una tasca que ha ajudat les organitzacions a definir millor l’estructura interna i l’espai de participació, així com posar en funcionament noves opcions de voluntariat.
Aquest any 2023 les entitats escollides han estat l’Associació l’Aube i l’Associació Mediambiental la Guilla – Aula de Natura el Meandre. Durant l’acompanyament, hem visitat la seu de l’Aula de Natura el Meandre, a la Cellera de Ter, una entitat que promou el voluntariat ambiental en l’àmbit agrícola i de conservació de la natura. Es pot col·laborar amb ells fent ciència ciutadana (observacions de fauna i flora), contribuint a la renaturalització de la finca, fent seguiment de les caixes niu del riu o millorant l’hàbitat amb la retirada d’espècies exòtiques invasores. S’hi pot contactar escrivint a info@elmeandre.cat.
Pla de voluntariat de l’Aula de Natura el Meandre
L’Associació l’Aube és una entitat amb seu a Móra la Nova, però que actua a l’entorn del riu Ebre al seu pas per la comarca de la Ribera d’Ebre. A través del projecte “Les Veus del Riu” l’entitat obre les seves portes als habitants de la comarca per conèixer la biodiversitat de la conca fluvial i alhora implicar-se per la seva conservació, amb accions com el control d’espècies exòtiques, censos de fauna (tortugues, peixos o ocells), la recuperació de basses i espais d’interès històric, o recollides de residus. S’hi pot contactar escrivint a info@laube.cat.
Pla de voluntariat de l’Associació l’Aube
Aquest suport està ajudant a les dues entitats a organitzar les opcions de participació voluntària i sistematitzar els processos de captació, acollida, incorporació, formació, acompanyament i desvinculació de les persones voluntàries de l’entitat. L’objectiu principal és dotar d’una millor qualitat les accions actuals de voluntariat, i definir nous espais de participació a llarg termini, per tal d’augmentar la base social de persones voluntàries que s’impliquen amb els respectius projectes.
En aquest sentit, les entitats membres de la XCN disposen d’assessorament gratuït per millorar la qualitat dels programes i activitats de voluntariat ambiental, podeu escriure a info@voluntariatambiental.cat
Aquest acompanyament ha estat possible gràcies al suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció exclosa de concurrència pública 2023, emmarcada en el Pla de Treball DGPA – XCN 2021 – 2025.