Actualitat

Participa en la formació “Coneixem la custòdia del territori”

Fruit de la publicació de la nova guia pràctica dels acords de custòdia del territori, des de la XCN organitzem un cicle formatiu per donar a conèixer aquesta eina d’implicació ciutadana i conservació de la natura a entitats, persones propietàries, administracions i tota persona interessada.

El cicle consta d’una primera jornada virtual, que tindrà lloc el dimecres 17 de juliol de 10h a 11:30h, en què s’explicarà el context i l’impacte de la custòdia a Catalunya, es mostraran les opcions jurídiques per elaborar un contracte o conveni de custòdia i es donaran a conèixer diversos casos d’èxit.

Després, el divendres 19 de juliol, de 9:30h a 12:30h, els participants podran assistir a una sortida pràctica a Can Marlès, un espai que el GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès) té en custòdia al Montmell, al Baix Penedès.

Formació virtual «Coneixem la custòdia del territori i com aplicar-la»

Dimecres, 17 de juliol. De 10h a 11.30h. Formació en línia.

La custòdia del territori s’ha consolidat a Catalunya com una estratègia de conservació de la natura amb una important implantació territorial i reconeixement social. L’inventari de custòdia 2021 recull un total de 796 iniciatives, 74 entitats i 41.745 hectàrees en custòdia a Catalunya, el que representa l’1,3% del territori català.

Però, què és la custòdia del territori? Com podem establir acords de custòdia des de les entitats de conservació, la propietat o les administracions? De quins recursos jurídics disposem? Durant aquesta jornada donarem resposta a aquestes i altres qüestions, compartint els resultats principals de la nova publicació de la XCN, la «Guia pràctica dels acords de custòdia del territori».

Sortida pràctica a Can Marlès Torrossolla

Divendres, 19 de juliol. De 9.30h a 12.30h. Sortida de camp al Montmell (Baix Penedès) amb el GEVEN.

Des del 2020, el GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès) treballa amb el Celler Can Marlès en les més de 300 ha que conformen la finca en custòdia, situada al cor de l’Espai d’Interès Natural del Montmell-Marmellar.

Seguint el pla de gestió redactat el 2022, s’han desenvolupat nombrosos projectes per promocionar el territori, la biodiversitat i els productes de la finca. Dins d’aquesta, trobem una gran varietat d’ambients i hàbitats, des de zones agrícoles fins a zones forestals, fet que suposa una gran diversitat d’espècies. Algunes d’aquestes especialment interessants com ara la salamandra o diversos rapinyaires diürns i nocturns.

La sortida es dividirà en dues parts: en arribar, caminarem 2 km fins a la finca de Torrossolla, on s’han començat a fer diverses actuacions (obertura de prats, dignificació d’un arbre monumental, plantació de varietats autòctones de fruiters, un pla de pastures…). Tot seguit, visitarem Can Marlès, on es fa l’explotació agrícola (cultiu de vinya ecològica), a més d’haver-se creat i renaturalitzat basses per afavorir la biodiversitat associada.

Aquest espai pretén esdevenir un exemple de com produir aliments afavorint la biodiversitat i conservant el patrimoni cultural, a la vegada que es divulguen i es comparteixen els coneixements i els valors adquirits amb els i les visitants i la gent del territori.