Actualitat

Pot combinar-se la producció de cirera d’arboç amb la conservació d’amfibis i rèptils?

La resposta és sí! L’aprofitament sostenible de la cirera d’arboç es pot combinar alhora amb la conservació d’amfibis i rèptils, i ho fem possible a través del projecte Plantes Oblidades, i de la mà de la Societat Catalana d’Herpetologia, a la finca de Mas Francesc, a Vilanova de Sau (Osona).

Plans de gestió per la conservació de la natura

Des de la XCN estem treballant en la redacció dels plans de gestió de 10 finques pilot del projecte, totes elles amb acords de custòdia del territori. Aquests plans inclouen mesures de conservació específiques per a cada finca, que van més enllà dels recursos directament vinculats al projecte, com la recol·lecció d’espècies autòctones, entre les quals es troben l’aranyó, el grataculs, la pinya verda de pi, la cirera de pastor i l’aglà.

El pla de gestió és un document fonamental per a la planificació de la conservació, que recull les accions clau per dur a terme la gestió d’un espai determinat durant un període de temps definit. Aquests plans es complementen amb l’instrument d’ordenació forestal establert en el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal i estan alineats amb els objectius establerts en els acords de custòdia entre les entitats de custòdia i les propietats.

Durant la durada del projecte, la XCN ha de redactar un total de 7 plans de gestió en col·laboració amb les entitats de custòdia. Al febrer de 2025, es va concloure amb èxit el pla de gestió de la finca Mas Francesc, gràcies a la implicació activa de l’entitat de custòdia, la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH). Aquest procés ha inclòs diverses reunions telemàtiques i dues visites a la finca, amb l’objectiu de conèixer l’espai i definir les accions de conservació segons els objectius de la SCH i del projecte Plantes Oblidades.

Plantes Oblidades és un projecte que genera, aplica i transfereix coneixement sobre gestió forestal orientada a la conservació, resiliència i generació d’una bioeconomia basada en la recol·lecció de plantes comestibles. El projecte respon als efectes socioambientals negatius derivats d’una mala gestió forestal, com la pèrdua de biodiversitat, el risc d’incendis i l’abandonament rural, a la vegada que explora alternatives sostenibles i processos d’innovació sociocultural i de producte. En parlem a fons a l’article “la custòdia del territori: una aliada clau per a la generació de bioeconomia forestal“.

La finca Mas Francesc, situada al municipi de Vilanova de Sau, ocupa 28 hectàrees i està en custòdia entre la propietat i la Societat Catalana d’Herpetologia des de l’any 2015. L’objectiu principal de conservació d’aquesta finca és la protecció d’amfibis i rèptils, així com la creació i manteniment d’hàbitats aquàtics i secundaris com els prats, les feixes i els hàbitats forestals. Amb l’entrada de la finca al projecte Plantes Oblidades, s’hi han afegit altres objectius de conservació complementaris, com l’aprofitament sostenible de la cirera d’arboç (Arbutus unedo) als boscos d’alzines de la finca.

L’objectiu del pla de gestió és integrar els interessos de totes les parts implicades en la governança del projecte, assegurant una gestió eficaç i equilibrada que contribueixi a la conservació de la biodiversitat i la sostenibilitat dels ecosistemes locals.

Aquí pots consultar el pla de gestió:

El projecte “Plantes Oblidades” compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.