Actualitat

Propietats i entitats ens trobem a Portugal per impulsar el voluntariat per la conservació privada a Europa

Els dies 28 i 29 de setembre va tenir lloc el Workshop internacional organitzat per MONTIS en el marc del projecte LIFE ENPLC (European Networks for Private Land Conservation). Sota el títol “Treballant per la conservació privada – Avancem”, el taller va tenir lloc a Fajão, Pampilhosa da Serra (Portugal).

El primer dia del taller va començar amb la sessió inaugural que va comptar amb la direcció de MONTIS – Associació per a la Gestió i Conservació de la Natura, representada per Teresa Mª Gamito i Margarida Silva, el Consell Municipal de Pampilhosa da Serra, representada pel regidor Rui Simão, i Eurosite / LIFE ELCN (European Land Conservation Network), representada per Carolina Halevy.

La primera presentació, “ENPLC Ambassadors Inspiration“, que va abordar el tema “Financing and challenges in Conservation” va ser a càrrec de Marie Orban, en representació d’ELO (European Landowners’ Organization).

Després de la pausa cafè, va començar la segona part, amb el tema “Què es pot aconseguir amb el voluntariat?”. La primera presentació, titulada “Your choice our mission”, va ser a càrrec de Gabriel Gomes, de l’IPDJ (Instituto Português do Desporto e Juventude), seguida de la presentació de Margarida Silva en representació de MONTIS .

Durant la tarda, va tenir lloc la Taula 3 “Motivacions i reptes dels propietaris rurals”, que va incloure la presentació “La perspectiva dels propietaris portuguesos” a càrrec de João Carvalho, en representació de l’ANPC (Associació Nacional de Propietaris Rurals, Gestió Cinegètica i Biodiversitat) i, la presentació “Motivacions i reptes dels propietaris” de Sofia Garrett, en representació de Herdade do Monte Novo e Conqueiro.

Per finalitzar el primer dia del taller, es va plantejar un repte als participants, demanant-los que indiquessin les motivacions i reptes als quals s’enfronten els dos col·lectius: propietats (privades i empreses) i entitats ambientals que gestionen el voluntariat. Es van debatre i registrar les diferents idees compartides.

El segon dia del taller va comptar amb la presentació “Duorum – Impuls de la conservació de la natura mentre es produeixen vins mundials de primera qualitat” inclosa al Panel 4 “Històries d’èxit: què falta per a la conservació privada a Portugal?” de Mário Agostinho, en representació de DUORUM.

Finalment, es va poder visitar les propietats de MONTIS. Les tres primeres parades van mostrar Penedo, Covões i Barroco Frio, explicant i comentant les opcions preses i a prendre, especialment les relacionades amb la conversió d’eucaliptus. En l’última, després d’una petita caminada, es va visitar Penedo Alto i Soalheira, explicant també el treball que s’ha realitzat en finques privades, especialment amb el suport de voluntaris.

Notícia elaborada per Montis, una entitat ambiental de Portugal i sòcia del projecte LIFE ENPLC.