Trobar-nos amb entitats ambientals i associacions de propietaris privats d’arreu d’Europa ens ajuda a situar l’estat de la implicació ciutadana per la conservació a Catalunya i definir reptes conjunts.
Entre el 19 i el 23 de maig, des l’equip tècnic de la XCN, ens hem reunit amb persones propietàries i entitats ambientals d’arreu d’Europa per avançar plegats en la conservació de la natura. Les entitats que participen en el projecte europeu “LIFE ENPLC” (European Networks for Private Land Conservation) i de la xarxa europea de conservació privada “Eurosite” es van desplaçar fins a Catalunya per a fomentar el treball en xarxa i conèixer de prop la realitat de la conservació al nostre territori.
Les jornades es van iniciar amb una presentació d’un dels projectes desenvolupat per una entitat membre: Galanthus. Vam visitar Montjuïc per conèixer la tasca de l’entitat per la renaturalització de basses ornamentals a la ciutat de Barcelona. També vam aprofitar per explicar algunes de les problemàtiques ambientals que viu l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com per exemple l’especulació urbanística al Delta del Llobregat, els intents d’ampliació de l’aeroport del Prat de Llobregat, la contaminació atmosfèrica a la ciutat de Barcelona o la desaparició de les costes del Maresme.
Després d’aquesta benvinguda ens vam traslladar a l’espai de Món Sant Benet, acollits per la Fundació Catalunya la Pedrera. Així, vam poder posar en comú alguns aspectes del projecte LIFE ENPLC, sobre el voluntariat ambiental en la propietat privada a Europa, o sobre els mecanismes de finançament per la conservació de la natura en els mateixos espais. Els principals temes debatuts van anar entorn a com promoure el voluntariat ambiental internacional, així com mecanismes i exemples de donacions internacionals per la conservació de la natura. A través d’aquestes reunions vam poder constatar que entitats ambientals i associacions de propietàries compartim preocupacions i necessitats molt similars.
Paral·lelament, amb EUROSITE vam participar en un taller per contribuir en la definició de solucions creatives per diferents realitats del sector ambiental. Així, entre d’altres, vam dissenyar un hipotètic programa de mentoring per a joves talents en la conservació de la natura o un acord de custòdia entre una entitat ambiental i un viticultor, tot promocionant els valors ambientals de la finca a la seva marca.
A més de les reunions i espais de treball en xarxa, també hi ha hagut temps per visitar, de la mà de la Fundació Catalunya la Pedrera, les experiències del projecte LIFE Montserrat, i com la ramaderia extensiva i la crema prescrita poden ser un aliat per la gestió de grans incendis forestals com l’ocorregut a Ódena l’any 2015.
Després d’un cap de setmana molt intens, alguns dels socis del projecte LIFE ENPLC van visitar l’oficina de la XCN a Vic. En la visita matinal vam intercanviar amb les persones representants de ELO, EUROSITE i NABU la feina que fem des de la XCN per la conservació de la natura a Catalunya. Vam compartir projectes com la Setmana de la Natura, la Ultra Clean Marathon, l’inventari de custòdia, l’assessoria a entitats membres, o projectes europeus com el Ruralization o el Life Biorgest.