
- Publicacions de la XCN
Pla de gestió de la finca Mas Francesc, situada al municipi de Vilanova de Sau, en custòdia amb la Societat Catalana d’Herpetologia des de l’any 2015. L’objectiu principal de conservació d’aquesta finca és la protecció d’amfibis i rèptils, així com la creació i manteniment d’habitats aquàtics i secundaris com els prats, les feixes i els hàbitats forestals. Amb l’entrada de la finca al projecte Plantes Oblidades, s’hi han afegit altres objectius de conservació complementaris, com l’aprofitament sostenible de la cirera d’arboç (Arbutus unedo) als boscos d’alzines de la finca.
11/03/2025
Del 2 al 4 d’octubre del 2023. El Jou Nature (Guardiola de Berguedà) i visita al centre CAMADOCA (Santa Maria de Merlès)
SESSIONS:
Comunicant natura. Estratègies impactants, genuïnes i memorables. Anna Ramon i Verònica Couto, CREAF
Bloc Rewilding o com recuperar les funcions dels ecosistemes
Bloc Productes i serveis de la bioeconomia: per una conservació més efectiva de la biodiversitat
Bloc Agroecologia per fer front a la sequera i la pèrdua de biodiversitat
Bloc Gestió i restauració fluvial: biodiversitat, connectivitat fluvial i sequera, un peix que es mossega la cua
Bloc Pastoralisme, gestió forestal, la prevenció d’incendis i la conservació de la biodiversitat forestal, un puzle per encaixar
Bloc El litoral i el medi marí. El gran oblidat?
Sincronitza’t amb la custòdia. Bones pràctiques per aplicar a la teva entitat. Equip XCN
Jornada de ciència ciutadana a la finca en custòdia agrària de Mas Castellar de Pontós, a l’Empordà, on es van realitzar tallers per descobrir la fauna i flora de l’entorn de la mà de persones expertes. Activitat organitzada en el marc de la Setmana de la Natura, per EmpordaiNat, IAEDEN i XCN, i amb el suport del projecte LIFE ENPLC.
20/06/2023
Diverses entitats de custòdia del territori treballen en finques agràries, i una part d’elles assessora persones agricultores i ramaderes en la implementació i adaptació de pràctiques per afavorir la conservació de la natura. Una bona part d’aquestes pràctiques també aporta beneficis per a l’activitat agrícola: control de plagues, pol·linització, fertilitat del sòl, protecció front a fenòmens meteorològics extrems, etc.
Els plans de gestió per a la conservació de finques en custòdia també són una bona eina per a donar un assessorament més continuat al llarg del temps i planificar actuacions encaminades a assolir els objectius de conservació i a dinamitzar les finques.
L’objectiu de la jornada és donar a conèixer aquesta tasca de les entitats de custòdia, els beneficis que aporta a les persones gestores de finques agrícoles i/o ramaderes i reflexionar sobre els seus reptes i oportunitats.
26/10/2022
Informe que recull les iniciatives de custòdia, tant públiques com privades, existents a Catalunya: 796 iniciatives de custòdia, promogudes per 74 entitats, el que representa un total de 42.744 ha en custòdia.
Les dades demostren la rellevància de les iniciatives de custòdia per a la conservació d’espais naturals protegits i hàbitats i espècies d’interès comunitari a Catalunya.
Més informació: https://xcn.cat/projecte/inventari-de-custodia/
Novembre 2022
Pla de gestió elaborat pels Corremarges, i amb l’acompanyament de la XCN, en el marc de diversos acords de custòdia que tenen.
Pla de gestió elaborat pel Geven, i amb l’acompanyament de la XCN, en el marc de l’acord de custòdia que tenen amb la finca de Can Marlès.
Octubre 2022
El projecte té per objectiu la generació, transferència i intercanvi de coneixement sobre la temàtica de l’accés a la terra per a l’agroecologia.
Formar-nos sobre els aspectes clau que determinen la problemàtica d’accés a la terra arreu d’Europa i organitzar-nos millor com a entitat que vol contribuir a revertir la situació.
Traslladar els aprenentatges a nivell català i implicar en el procés a les entitats que treballen temàtiques afins.
L’objectiu general del projecte és desenvolupar les capacitats dels agricultors i tècnics agrícoles (coneixement, eines pràctiques i know-how) en la conservació dels espais no productius de les finques agrícoles, amb la finalitat d’impulsar la implementació de les accions de conservació més directes i efectives.