Actualitat

Acompanyem les entitats per impulsar la custòdia del territori

Descobreix com la XCN impulsa la conservació del territori mitjançant plans de gestió i suport personalitzat a entitats de custòdia

Els plans de gestió són documents d’interès per a la planificació i conservació d’un espai específic durant un període de temps definit, aplicant una gestió adaptativa. Aquests plans inclouen una breu descripció de l’espai i els seus elements d’interès, identifiquen els objectes de conservació, els factors que els afecten, els objectius concrets a assolir, les actuacions necessàries per a aconseguir-los i els mètodes d’avaluació per comprovar si s’estan complint els objectius establerts.

Des de la XCN, hem elaborat una plantilla de pla de gestió específica per a la custòdia del territori. Aquesta eina ja s’ha començat a implementar en diverses finques en custòdia. De fet, la XCN per tercer any consecutiu està acompanyant a 2 entitats de custòdia a redactar plans de gestió per finques en custòdia. El primer any s’ha acompanyat a l’Associació GEVEN i els Corremarges SCCL en la implantació de projectes agraris, el segon acompanyament fou a l’Associació la Sabina i el Centre per a la Sostenibilitat Territorial.

Si voleu saber més sobre els plans de gestió us recomanem revisitar la formació que vam implementar. Aquest 2024, estem acompanyant a l’Associació Samara Natura i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa.

Sàmara Natura, persegueix elaborar un pla de gestió per una bassa d’origen antròpic, que es va construir amb la finalitat de disposar d’aigua de l’escorrentia natural dels voltants. La bassa ha experimentat un procés de naturalització, adquirint valors ecològics destacables gràcies al creixement de vegetació aquàtica i pròpia d’ambients humits, com el canyissar. Aquest hàbitat és ideal per a la cria de diverses espècies d’ocells aquàtics i també serveix d’abeurador pels ramats de la zona. 

Els resultats del Seguiment d’Amfibis de Catalunya (SACC), realitzat a la bassa han demostrat la presència de 6 de les 7 espècies d’amfibis catalogades al Solsonès, convertint-la en un dels espais amb més diversitat d’amfibis de Catalunya. A més dels amfibis, la bassa del Miracle és un lloc de visita per diverses espècies d’aus, mamífers i rèptils que utilitzen l’aigua com a punt d’abeurament temporal. També cal destacar la presència de diverses espècies de flora d’interès, com el tamariu, el canyís, la boga i el lliri groc.

Aquest any també hem impulsat projectes d’entitats per donar suport a projectes destinats a millorar l’estat de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat en espais naturals protegits sense òrgan de gestió a Catalunya. Per a aquest propòsit, s’han ofert a 10 entitats un acompanyament personalitzat en la preparació de les seves propostes. Aquest suport consta d’una reunió inicial, una reunió final i un acompanyament ad hoc per a la revisió de la sol·licitud a presentar. Amb aquesta iniciativa, hem volgut assegurar que els projectes rebin el suport necessari per rebre el finançament necessari per a la preservació dels espais naturals protegits sense òrgans de gestió els propers 4 anys.