Actualitat

Èxit de la 2a edició del Cicle de sortides “Endinsem-nos al territori”

El passat 19 d’octubre es va realitzar l’última sortida de la 2a edició del cicle de sortides “Endinsem-nos al territori“. L’objectiu del cicle és donar a conèixer els projectes que estan duent a terme les entitats ambientals a Catalunya.

Aquesta 2a edició del cicle ha constat de 5 sortides, des d’abril a ocutbre, en les que hi han participat un total de 100 persones. A continuació us resumim les sortides realitzades (una de les sortides previstes finalment no es va realitzar):

11 de maig – Silvopastura en ecosistemes mediterranis. Cassà de la Selva (Gironès)

De la mà del Consorci de les Gavarres vam poder conèixer què estan fent per impulsar la silvopastura en els espais que gestionen. A més, durant la visita vam poder parlar amb una pastora que estava pasturant el seu ramat; entre d’altres ens va explicar les principals dificultats que es troba al seu dia a dia per tirar endavant.

11 de juny – Espais naturals i sobrefreqüentació. Les Planes d’Hostoles (Garrotxa)

De la mà de la Fundació Emys vam poder conèixer el projecte que estan impulsant a les Planes d’Hostoles i a altres espais de la demarcació de Girona per regular la sobrefreqüentació que s’està donant als gorgs. ens van explicar quines actuacions estan impulsant, quins resultats estan obtenint i quina valoració fan els habitants de les poblacions afectades i els visitants de les mesures aplicades.

29 de juny – Papallones, estanys i prats de dall en una finca agroramadera. Pardines (Ripollès)

De la mà de l’Ass. Paisatges Vius vam poder conèixer la importància de conservar determinats prats de dall per l’hàbitat de la papallona formiguera petita, que actualment es troba amenaçada. També vam conèixer la importància dels punts d’aigua per a la biodiversitat (estanys, molleres i fonts) i quins acords estableixen amb els ramaders de la zona per preservar aquests punts. Finalment vam poder conèixer el projecte Prats Vius, on busquen promoure els prats de dall i la seva recuperació.

19 d’octubre – Boscos madurs i el seu potencial terapèutic. PN Collserola (Barcelonès)

De la mà de l’Ass. Sèlvans vam visitar el bosc de Can Catà, un bosc que representa un molt bon exponent de bosc mediterrani on, en una part, fa molt de temps que no s’hi duu a terme un aprofitament fuster. Durant la sortida vam conèixer què aporten els boscos madurs a la salut de les persones i com es realitzen els banys de bosc.

La 2a edició del cicle de sortides “Endinsem-nos al territori” ha estat possible gràcies al suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció exclosa de concurrència pública 2023, emmarcada en el Pla de Treball DGPA – XCN 2021 – 2025.