Agenda

17/07/2024

Formació virtual «Coneixem la custòdia del territori i com aplicar-la»

Què és la custòdia del territori? Com podem establir acords de custòdia des de les entitats de conservació, la propietat o les administracions? De quins recursos jurídics disposem? Durant aquesta jornada donarem resposta a aquestes i altres qüestions, compartint els resultats principals de la nova publicació de la XCN, la «Guia pràctica dels acords de custòdia del territori».

19/07/2024

Sortida pràctica a Can Marlès – Torrossolla

Sortida pràctica per conèixer la finca de Can Marlès, en custòdia amb el GEVEN, i situada al Montmell (Baix Penedès). Aquest espai pretén esdevenir un exemple de com produir aliments afavorint la biodiversitat i conservant el patrimoni cultural, a la vegada que es divulguen i es comparteixen els coneixements i els valors adquirits amb els i les visitants i la gent del territori.

25/09/2024

2a Trobada de la Taula Salut i Natura

Espai de trobada de totes aquelles persones interessades en la intersecció entre la salut i la natura a Catalunya, a on compartirem coneixements i experiències al voltant del binomi Salut i Natura.

30/09/2024

Cicle de tertúlies: Efectes de la sequera sobre la biodiversitat agrària i forestal

Aquesta jornada se centrarà en els efectes de la sequera sobre els sistemes forestals i agraris. S’iniciarà amb una anàlisi de la vulnerabilitat dels sistemes forestals davant la sequera, seguida per una radiografia dels impactes en regions específiques com les Gavarres i en sistemes agrícoles ecològics. Les entitats presentaran diverses estratègies adaptatives, incloent-hi la silvopastura, la gestió forestal adaptativa i pràctiques d’agroecologia, per augmentar la resiliència davant la sequera.

Històric

8-9/11/2021

Ruralization Conference 2021

El 8 i 9 de novembre tindrà lloc la Conferència del projecte Ruralization, en què participa la XCN. Al llarg de les jornades es presentaran alguns dels resultats provisionals del projecte i s'organitzaran diferents sessions de debat al voltant de tres àmbits: recerca rural, generacions rurals i la creació de polítiques per les àrees rurals.

6/11/2021

Acte d’entrega del Premi Natura i Societat, 3a edició, de la Fundació Privada Girbau

L'acte d'entrega premiarà al projecte “Creació d’una reserva de rapinyaires nocturns a la Plana de Vic: Els propietaris amb les espècies protegides i els seus hàbitats” del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO - ICHN). També s'entregarà un accèssit al Col·lectiu Eixarcolant i un reconeixement a l'Associació Canvis en Cadena.

5 i 6/11/2021

Territori de vincles – Eines pràctiques per a uns territoris rurals vius

Les jornades es presenten com un espai d'intercanvi, debat i reflexió entorn el repte demogràfic. Durant els dos dies se celebraran un seguit de taules rodones, on es presentaran propostes i iniciatives en els àmbits de: l'agroecologia i la biodiversitat, l'accés a l'habitatge i la gestió de recursos.

4/11/2021

La futura PAC: conceptes claus dels ajuts directes

La PAC s’estructura en dos pilars: el d’ajuts directes i el de desenvolupament rural. En la jornada que s’emmarca en la Fira de Tots Sants de Vilaller, s’exposaran els aspectes claus dels ajuts directes.

28/10/2021

Com organitzar activitats RSC ambientals als Parcs Naturals?

En aquesta jornada en línia, coneixerem què són les activitats de RSC, com implicar a les empreses en la preservació de la natura, i com fer-ho fomentant el treball en xarxa entre el personal gestor dels parcs naturals i les entitats ambientals.

27 i 28/10/2021

VIII Jornadas Estatales de Custodia del Territorio (virtual)

Sota el lema "Junts per una estratègia de conservació col·laborativa", aquestes jornades bianuals suposen un punt de trobada i reflexió entre xarxes i entitats involucrades en la custòdia del territori, així com un fòrum obert a altres agents socials i econòmics vinculats a aquesta estratègia de conservació.

20/10/2021

L’economia social i solidària des de l’educació ambiental

Les participants coneixeran tres experiències d’entitats sòcies de la SCEA que treballen per la transició ecològica, el desenvolupament local o la conservació de la diversitat, l’educació ambiental: Espai Ambiental, Gisfera i L’Aresta. A més de conèixer els casos reals d’aquests projectes, s’obrirà un espai de reflexió sobre què pot aportar l’ESS per enfortir les empreses o les organitzacions de l’EA i com poden contribuir aquestes als reptes de l’ESS.