
Voluntariat

- Documents de jornades XCN
Ciència ciutadana i natura: una oportunitat per fomentar la implicació ciutadana als Espais Naturals
03/05/2023
Per passar a l’acció per la natura, i actuar per la restauració o conservació dels nostres espais naturals, primer cal conèixer-la, entendre-la, i estimar-la.
Les iniciatives de ciència ciutadana, en aquest sentit, són una molt bona eina per implicar la ciutadania en el coneixement de la natura, alhora que s’aporten dades molt valuoses a la comunitat científica, per poder, després, elaborar estudis i conèixer les tendències de les poblacions, així com les causes de declivi, i guiar-nos millor a l’hora de prendre decisions per la recuperació d’espècies i hàbitats, tant a les administracions, com a les entitats de custòdia del territori i voluntariat ambiental.
A través d’aquesta formació es pretén fomentar sinergies entre projectes de seguiment de la biodiversitat i plataformes de ciència ciutadana, i les entitats participants a les Taules de Voluntariat als Espais Naturals Protegits, oferint una visió àmplia de diferents plataformes on compartir les nostres observacions, i alguns exemples de projectes estructurats de seguiment de la biodiversitat.
- Documents de jornades XCN
El paper dels ajuntaments i els ens locals en la promoció del voluntariat ambiental
15/11/2022
La Llei de voluntariat 25/2015 estableix que les administracions públiques no poden acollir persones voluntàries per la realització de les seves tasques. Així doncs, quin és el paper dels ens locals en la promoció del voluntariat ambiental? Com podem fomentar la implicació ciutadana per la conservació de la natura des dels ajuntaments, i alhora complir amb les obligacions de la llei?
Durant aquesta jornada formativa coneixem les implicacions de la llei de voluntariat i la llei de foment de l’associacionisme, i com des dels ens locals podem establir col·laboracions amb les entitats ambientals del territori per fomentar el voluntariat ambiental. A més, coneixem l’exemple de l’Ajuntament de Mataró en la coordinació del voluntariat de la tortuga babaua i de l’Ajuntament de Querol per promoure el voluntariat a la conca del riu Gaià.
- Documents de jornades XCN
La tortuga caretta s’acosta a les nostres platges. Com hem d’actuar?
27/07/2022
En els últims anys s’han detectat postes al Mediterrani occidental, incloent la costa catalana, de la tortuga babaua (Caretta caretta), una espècie amenaçada, catalogada com a Vulnerable per la UICN.
La nidificació té lloc precisament a l’estiu i el temps d’incubació és de dos mesos, això sumat a la gran afluència de gent a les platges catalanes durant els mesos de juliol i agost implica la necessitat de custòdia dels nius detectats per assegurar l’èxit de l’eclosió. Per això és molt important la implicació i col·laboració entre els diferents agents: entitats de voluntariat, administracions locals, investigadors i la Generalitat de Catalunya.
Durant aquesta sessió en línia coneixem els trets diferencials de l’espècie i la seva importància, així com els passos a seguir per part dels ajuntaments i les entitats ambientals en cas de detecció d’un niu de tortuga babaua.
Jornada dirigida a personal tècnic d’ajuntaments i responsables de voluntariat d’entitats ambientals.
- Documents de jornades XCN
Com organitzar activitats de Responsabilitat Social als Parcs Naturals?
Les activitats de Responsabilitat Social ambiental representen una oportunitat per implicar, des de les empreses, als treballadors i treballadores en la conservació de la natura, i aproximar-les a les problemàtiques ambientals actuals, de la mà de les entitats ambientals.
Però, quan aquestes activitats tenen lloc en espais naturals protegits, quin ha de ser el paper de l’entitat de voluntariat, el Parc Natural i l’empresa?
En aquesta jornada en línia, coneixem què són les activitats de RS, com implicar a les empreses en la preservació de la natura, i com fer-ho fomentant el treball en xarxa entre el personal gestor dels parcs naturals i les entitats ambientals.
Descarrega aquí el document guia “Com organitzar activitats de Responsabilitat Social en Espais Naturals Protegits?”
28/10/2021

LIFE ENPLC
Objectiu general del projecte
L’objectiu principal del LIFE ENPLC és impulsar la conservació comunitària i privada a la Unió Europea mitjançant la creació de nous incentius fiscals i noves fonts de finançament, incentivant la participació ciutadana en la conservació de la natura a través del voluntariat i la ciència ciutadana, així com facilitant recomanacions tècniques i legals per a la millora dels projectes de conservació. Aquest projecte dóna continuïtat als projectes L.I.F.E. i ELCN.
Descripció
L’emergència climàtica i la pèrdua creixent de biodiversitat representen una gran amenaça per als terrenys privats. Amb l’objectiu de desenvolupar una xarxa a tota la Unió Europea de professionals de conservació privada de la natura, s’utilitzaran eines innovadores per mitigar els danys i preservar el valor de la natura per a les properes generacions.
Per aquest motiu es va fundar la Conservation Landowners Coalition (CLC), una unió entre persones propietàries i organitzacions conservacionistes. El projecte se centra en promoure eines de conservació privada (eines PLC), amb especial atenció en els drets reals d’aprofitament parcial. Provem i donem suport a la seva adopció més àmplia, participem en la reforma de sistemes fiscals de suport i altres que incentivin la conservació privada, continuem amb el desenvolupament d’estàndards i pràctiques de conservació i ajudem amb el desenvolupament d’organitzacions i les seves xarxes que treballen en aquest àmbit (seguint el models dels “trusts” dels Estats Units).
Estem treballant amb ciutadania, voluntariat i món científic en la conservació voluntària de la terra privada. A efectes de comunicació, es designaran ambaixadors de la conservació privada que mostrin accions, problemes i solucions concretes, adreçant-se a les administracions rellevants, per involucrar millor a les autoritats nacionals i regionals en el desenvolupament d’iniciatives privades de conservació a la seva jurisdicció.
Objectius específics
- Ajuntar sota una única estructura la European Landowners’ Organization i la European Land Conservation Network tot creant la Conservation Landowners Coalition.
- Definir els valors i potencials de la ciència ciutadana per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Identificar els instruments fiscals i mecanismes de finançament més rellevants per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Desenvolupar un manual per a la conservació en finques comunitàries i privades.
Accions previstes
- Formar la Conservation Landowners Coalition i vehicular els Private Land Conservation Ambassadors.
- Fomentar la ciència ciutadana com eina per la conservació en finques comunitàries i privades.
- Investigar i testejar instruments per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Investigar instruments fiscals i mecanismes de finançament per a la conservació en finques comunitàries i privades.
- Desenvolupar estàndards i pràctiques per la conservació en finques comunitàries i privades.
Resultats esperats
- En base a les característiques del projecte, s’espera millorar les aliances en la conservació comunitària i privada arreu d’Europa, tot fent especial èmfasi en la importància de la ciència ciutadana per a la conservació d’aquests espais. També s’hi donarà especial rellevància als mecanismes de finançament per a la conservació comunitària i privada, tot enfortint el seu rol dins de la conservació de la natura i la biodiversitat.

- Documents de jornades XCN
Jornada “Acollir voluntariat europeu des de les entitats ambientals”
Sessió formativa sobre el Cos Europeu de Solidaritat, el procés de sol·licitud d’un projecte de voluntariat europeu i experiències pràctiques d’entitats ambientals com són Fundació Mona i SEO-Birdlife a Riet Vell.
5/11/2020
Descarrega les presentacions de la jornada:

Voluntariat Ambiental
El voluntariat ambiental és una estratègia de participació que es fa de manera lliure i no remunerada dins el marc d’una entitat sense ànim de lucre, que organitza activitats en benefici de la natura.
De forma permanent, des de la XCN donem suport a la tasca de les entitats que desenvolupen programes de voluntariat ambiental. Concretament:
- Promovem campanyes i iniciatives que promoguin la implicació de la ciutadania en el voluntariat ambiental
- Donem visibilitat, formació i assessorament a les organitzacions que tinguin activitats i programes de voluntariat ambiental

La implicació ciutadana en el voluntariat ambiental
Per implicar la ciutadania en el voluntariat ambiental es promouen diverses accions:
- A través de la web www.voluntariatambiental.cat es donen a conèixer propostes de voluntariat ambiental organitzades per entitats ambientals obertes a la participació de tothom.
- Periòdicament s’envia un butlletí amb propostes de voluntariat ambiental.
- Es realitzen campanyes puntuals per promoure activitats de voluntariat ambiental

Formació i assessorament
Treballem per donar suport a les entitats ambientals que promouen el voluntariat ambiental, a fi que les activitats de voluntariat es portin a terme amb la qualitat, l’estabilitat i la professionalitat adequades.
Per assolir-ho realitzem diferents actuacions
- Assessorament i acompanyament en la redacció i implementació de Plans de Voluntariat.
- Formació sobre la Llei del Voluntariat i la redacció i aplicació dels Plans de Voluntariat.
A continuació trobareu recursos que hem elaborat:
Webinar “Com afecta la Llei de Voluntariat a les entitats ambientals”
Consulta el programa del webinar i les presentacions:
- Presentació d’en Marc Viñas. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
- Presentació de la Glòria Arribas. Consorci del Parc Natural de Collserola
Webinar “Com elaborar el Pla de Voluntariat de la meva entitat ambiental?”
Consulta el programa del webinar i la presentació.

- Documents de jornades XCN
Jornada “Comunicació estratègica per a les entitats ambientals”
Cal millorar la forma en que comuniquem i potenciar la relació mitjans – entitats per tal que els projectes de les entitats siguin notícia. Però com ho fem? Entre d’altres és necessari definir una bona comunicació estratègica i construir una relació estable amb els periodistes. En aquesta jornada es detecten els aspectes clau que hem de tenir en compte.
26/10/2019

Setmana de la Natura
Què és?
La Setmana de la Natura és una campanya dirigida a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura i el nostre territori.
Quan és?
Anualment es celebra coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny). Sol durar uns 10 dies.
A qui implica? Qui hi pot participar?
La Setmana de la Natura busca la implicació de tothom, perquè tots podem actuar per la natura. Durant la setmana hi ha activitats per a tots els públics, des dels més joves i fins als més grans.
L’edició 2023
La 8a edició de la Setmana de la Natura tindrà lloc del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient.
Per trobar més informació podeu visitar la pàgina web de la Setmana de la Natura.
L’edició 2022
La 7a edició de la Setmana de la Natura es va celebrar del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient.
Per trobar més informació podeu visitar la pàgina web de la Setmana de la Natura.
L’edició 2021
El 2021 es va celebrar la 6a edició de la Setmana de la Natura coincidint també amb el Dia Mundial del Medi Ambient. Fins a 438 activitats es van organitzar, recuperant les xifres pre-pandèmia. Del 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs, fins al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, més de 260 organitzacions d’arreu de Catalunya es van sumar a la campanya, a través d’activitats com sortides guiades a la natura, jornades de voluntariat ambiental, recollides de residus, tallers per aprendre sobre la biodiversitat que ens envolta, anellaments científics d’ocells, exposicions de llibres de natura, entre d’altres.

La Setmana de la Natura va servir, un cop més, per difondre la greu situació de pèrdua de biodiversitat en la que ens trobem, i el paper crucial de les entitats de conservació per revertir-ho.
L’edició 2020
Una Setmana Natura fora del comú, marcada per la pandèmia, celebrada a l’octubre i en format principalment online, es van reunir 220 activitats presencials amb aforaments limitats i accessibles a tothom.
Es va posar en manifest la interrelació entre la salut i la natura i la pèrdua de biodiversitat amb l’etiqueta #Naturaéssalut. Les activitats van estar promogudes per més de 180 organitzacions públiques i privades (Enitats Ambientals, Ajuntaments, Parcs Naturals, Consorcis, Escoles, Biblioteques, etc.).

Tot i no poder celebrar la Setmana de la Natura durantel juny, el 5 de juny, en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, es va organitzar una campanya a xarxes socials “I tu, què fas per la natura? Aprèn, coneix i actua”, donant a conèixer les diferents vies d’implicació ciutadana.
L’edició 2019
A l’edició del 2019, que va realitzar-se de l’1 al 9 de juny, s’hi van organitzar més de 400 activitats arreu de Catalunya, de la mà de més de 260 organitzacions.

Viu el voluntariat ambiental a Barcelona
Objectiu general
L’objectiu principal del projecte és que el Portal de Voluntariat Ambiental de Catalunya esdevingui punt de referència del voluntariat ambiental a la ciutat de Barcelona.
Objectius específics
A) Augmentar el nombre d’entitats barcelonines que participen al Portal del Voluntariat Ambiental tot donant a conèixer els seus projectes de voluntariat.
B) Sensibilitzar sobre el voluntariat ambiental entre la ciutadania, les administracions i les empreses de Barcelona i implicar-los en projectes de voluntariat ambiental.
Accions previstes
– Mapatge de noves entitats ambientals que vulguin oferir propostes de voluntariat ambiental, fent especial èmfasis als grups informals de voluntariat ambiental. Publicació i difusió de noves propostes de voluntariat a la web.
– Difusió del Portal de Voluntariat Ambiental i de les seves propostes entre el públic objectiu del projecte (ciutadania, empreses i administracions principalment). Realització de 4 sessions presencials de presentació dels serveis de la XCN.
– Realització d’un cicle de 7 accions de voluntariat locals anomenat “Viu el voluntariat ambiental!” en col·laboració amb les entitats ambientals de la ciutat, per oferir la experiència del voluntariat ambiental i donar a conèixer les entitats locals de la ciutat.
– Cerca i establiment de sinergies i col·laboracions entre institucions i els agents implicats per promoure el voluntariat ambiental a Barcelona, fent especial èmfasis amb entitats socials que promouen el voluntariat ambiental. Inclou l’intercanvi d’experiències i d’informació
Resultats esperats
- Augment del número d’entitats barcelonines que formen part del portal del voluntariat ambiental i augment de propostes de voluntariat publicades al web.
– Augment del coneixement del Portal del Voluntariat Ambiental entre els públics objectius del projecte procedents de Barcelona.
– Augment del nº de voluntaris/es ambientals provinents dels diferents col·lectius de Barcelona (ciutadania, empreses i administracions) que estan col·laborant en algun projecte del Portal del Voluntariat Ambiental.
– Augment de les col·laboracions entre els diferents col·lectius que promouen el voluntariat ambiental, fent especial èmfasis amb el sector social.